Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
16-01-2009

Мартин Клепетко: Нито премиерът Тополанек, нито председателят на ЕК Барозу могат да ви отговорят на въпроса кога газът ще тръгне

Посланикът на Чешката република в България Мартин Клепетко представи приоритетите на страната си като председател на ЕС на дискусия, организирана от съвместно от Европейския институт, информационния център Европа Директно - София и екипа на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Чехия е втората страна от петото разширяване на ЕС, която поема председателството на Oбщността. Нейното председателство е под мотото "Европа без бариери" и се основава на трите "Е" -та - икономика, енергетика и Европа в света.

 
Директорът на Европейския институт Юлиана Николова, която откри събитието, подчерта, че приоритетите на председателството са се превърнали в "предизвикателства" още в първите 10 дни от новата година, намеквайки за газовата криза.

Посланик Мартин Клепетко представи работата на страната си начело на ЕС на български език. Той поясни, че приоритетите са уточнени седмици преди началото на председателството и отразяват актуалните предизвикателства пред общността.

Програмата на чешкото председателство е част от 18-месечна програма на трите последователни председателства на Франция, Чехия и на Швеция. Клепетко подчерта, че Прага и Париж вече традиционно работят заедно и подчерта приемственосстта на Стоклолм с присъстието на шведския посланик на форума.

Дипломатът изтъкна и значението на "бариерите" в мотото на председателството . "Бариерите са създадени изкуствено, те са нещо негативно", каза посланикът и изрази надежда да не се създадат нови през страните в ЕС.

"В условията на световна икономическа криза не е изненада, че икономиката е сред основните ни приоритети", каза Клепетко.

Чешкият посланик призна, че малко изненадващо в началото на годината основният проблем се е очертал газовата криза.

"Чехия винаги е работила за създаването на алтернативни източници. Още преди повече от 10 години моята страна премахна зависимостта си от само един източник и ето че това се оказа правилна политика", добави Мартин Клепетко.

Той се надява Русия и Украйна скоро ще стигнат до съгласие. "Нито премиерът Тополанек, нито председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу могат да ви отговорят на въпроса кога газът ще тръгне", призна дипломатът.

Посланикът съобщи, че се надява в рамките на председателството да станат ясни сроковете, в които Хърватия ще стане член на ЕС. Той поясни, че страната му ще работи и по инициативата си за т.нар. Източно партньорство със страните от бившия съветски съюз и сателитните държави - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. През пролетта ще се състои и срeща на върха ЕС- САЩ с новата администрация на Белия дом, начело с Барак Обама.

Министър Гергана Грънчарова пожела на председателството "успех без бариери". Тя се надява чешкото председателство да работи по въпроса всички държави-членки да получават при равни условия директни плащания по Общата селскостопанска политика на ЕС.

„Разрешаването на газовата криза е първата краткосрочна цел на България в рамките на чешкото председателство на ЕС", коментира министър Грънчарова. Тя смята, че предвид тази криза в дългосрочен аспект България трябва да повдигне сериозно въпроса за осъществяването на проектите "Набуко" и „Южен поток". „Тези проекти са в духа на инициативите на Чехия за осигуряване на алтернативни енергийни източници", допълни тя.

Министър Грънчарова изтъкна и значението на изработването на концепция за финансиране на демонстрационни проекти за съоръжения за улавяне и съхранение на CO 2 от топлоелектрически централи.

 
В дискусията се включи и евродепутатът Душана Здравкова /ЕНП-ЕД-ГЕРБ/, която изказа задоволдство, че представянето на чешкото председателство в София е само ден след разгорещените дебати по него в ЕП в Страсбург. "Това, което става в Брюксел, не бива да остава там", подчерта тя.

Здравкова подчерта, че шестте месеца на чешкото председателство са ключови и за ЕП. През юни 2009 г. ще се проведат изборите за евродепутати.

Чешкият посланик получи неочакван подарък от представител на софийската неправителствена организация "Дискусионен клуб за социална местна и национална политика" - тоалетна чиния, намек за спорната арт творба, която представя страната ни в изложбата "Ентропа".


Клепетко обеща, че ще го изпрати на художника Давид Черни. "Трябваше да ми подарите и умален макет на въпросното пано, за да го изхвърля в тоалетната", пошегува се Мартин Клепетко. "За мен това също бе лоша изненада. Това не беше добър пример да се презентира чешкото председателство на ЕС.

За съжаление не мога да направя нищо друго, освен да се извиня", добави чешкият посланик.

 
На дипломата бе зададен въпрос за позицията на Прага относно повторното експлоатиране на атомните електроцентрали в България и Словакия, затворени при приемането на двете държави в ЕС. Въпросът бе формулиран в изказване на члена на Европейския парламент Метин Казак (АЛДЕ-ДПС). Посланикът посочи, че чешкото председателство смята, че реакторите не бива да бъдат пускани своеволно, но че тази тема не трябва да е табу. Според него по въпроси като този, в ЕС трябва да се говори по-интензивно.

Събитието уважиха посланиците на Франция, Нидерландия, Финландия, Соломон Паси, председател на Комисията по външна политика на парламента, заместник-министърът на културата Явор Милушев и представители на инфоофисите на български представители в ЕП. Ингрид Шикова от представителството на ЕК в България също участва в дискусията.

 
Портал Европа ви представя резюме на приоритетите на чешкото председателство на ЕС на български език ТУК.pdf (2.89 Mb).



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.