Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
30-01-2009

Дневник: Шефката на фонд "Земеделие" сама блокирала програма САПАРД

Материал на вестник "Дневник" . Поради административен гаф на новия изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Ализан Яхова плащанията по програма САПАРД ще бъдат блокирани за неопределено време, докато Европейската комисия не одобри одиторите, които имат право да разписват заявленията за финансирането.

Проблемът лъснал в началото на седмицата, когато националният ръководител на еврофондовете и програма САПАРД Димитър Ивановски е върнал на Яхова искания за плащане. Причината е, че документите били разписани от шефката на отдел "Европейско финансиране" Десислава Ковачева, чиято акредитация е отнета от Брюксел още през ноември 2008 г. Това е станало по настояване на тогавашните шефове на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев и на САПАРД Константин Паликарски.

Така на практика, след като Брюксел вече на няколко пъти спря плащанията по различни мерки заради злоупотреби и нарушения и с големи усилия срокът за усвояването на парите беше удължен с една година, сега чиновниците във фонда си вкарват автогол с видимо неспазване на процедурите, считат експерти.

В момента са блокирани 500 проекта за одобрение за над 200 млн. лв.

Земеделският министър Валери Цветанов научил за проблема едва в четвъртък и обеща да изиска отговор от Яхова на заседанието на управителния съвет на фонда, което се проведе късно в четвъртък, след редакционното приключване на броя.

Яхова възстанови отстранената от Паликарски Десислава Ковачева веднага след като на 16 януари т.г. беше избрана за титуляр на фонд "Земеделие". Паликарски беше настоял за оставките на Ковачева и на главния експерт в отдела й Христо Панайотов пред Брюксел поради "сериозни административни пропуски в работата им, занижен контрол на проверките и завишени прогнози за плащанията", обясни той пред "Дневник".

До напускането му на фонда в началото на 2009 г. Яхова, която временно изпълняваше длъжността изпълнителен директор на фонда, не разписваше оставките с мотива, че като и.д. нямала подобни правомощия. Двамата служители, които през цялото време са били в отпуск, се върнали на работа веднага след като тя беше одобрена за титуляр.

След връщането им шефът на отдел "Европейско финансиране" Стефан Пеев, който е бил акредитиран от Брюксел, си е подал оставката.

Шефката на фонда Ализан Яхова отклони отговорите, които вестник "Дневник" й зададе. Земеделският министър Цветанов в четвъртък не беше информиран за напускането на един от оторизираните да подписват експерти. Той обеща да изясни казуса на заседанието на управителния съвет на фонда.

Вестник "Дневник" попита г-жа Яхова защо депозираните плащания до националния ръководител Димитър Ивановски, изпратени в понеделник, са разписани от Десислава Ковачева, чиито правомощия са отнети от Европейската комисия и какво ще предприеме за бързото одобряване на плащанията. И получи тези отговори:

"В момента компетентният орган извършва анализ на наложилите се в отдел "Европейско финансиране" промени, а именно връщането на работа на Десислава Ковачева като титуляр на длъжността началник-отдел "ЕС финансиране" и Хр. Панайотов - гл. експерт в същия отдел. Служителят, определен да подписва искане за средства - Стефан Пеев, е напуснал ДФЗ по собствено желание. За получилите се размествания е необходимо специалното уведомяване на Европейската комисия, както и изчакване на съответното потвърждение от тяхна страна".Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.