Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-02-2009

Земеделието допринесе за 3,6% ръст на БВП за четвъртото тримесечие на 2008 г.

Реалният растеж на БВП е 3,6% за четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо съответния период на предходната година, показват експресните предварителни оценки на Националния статистически институт. В номинално изражение БВП за тримесечието достига 18,06 млрд. лв. по текущи цени, съобщава Investor.bg.

Растежът на БВП през четвъртото тримесечие на 2008 година се дължи основно на високия темп на нарастване на добавената стойност в аграрния сектор - с 20,6% спрямо четвъртото тримесечие на неблагоприятната за селското стопанство 2007 година.

Добавената стойност, реализирана от аграрния сектор определя 4,6% от общата добавена стойност за икономиката през последното тримесечие на миналата година. Относителният дял на индустриалния сектор е 28,7%, секторът на услугите заема най-голяма част от общата добавена стойност - 66,7%.

За цялата 2008 г., от страна на производствената система, оценките за аграрния сектор показват реално увеличение на добавената стойност с 23,4%, отраслите на индустриалния сектор създават с 3,9% повече добавена стойност отколкото през 2007 година, а добавената стойност в сектора на услугите реално нараства с 5,7%.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 14,85 млрд. лв. по текущи цени. В сравнение с четвърто тримесечие на 2007 г., брутната добавена стойност реално се увеличава с 2,9%.

За цялата 2008 г. реалният растеж на БВП е с 6 на сто, показват още предварителните данни на НСИ. Оцененият текущ обем на БВП за 2008 година възлиза на 66,1 млрд. лв. Брутната добавена стойност за икономиката е 54,3 млрд. лв. и реално превишава с 6,2% достигнатото ниво през 2007 година.

От страна на крайно използвания БВП, разходите за индивидуално потребление нарастват реално с 3,9%, а разходите за колективно потреблеление намаляват с 4,8% спрямо четвърто тримесечие на 2007 година. Инвестициите в основен капитал бележат реално увеличение с 9,7%.

Оценката на индекса на физически обем на износа на стоки и услуги показва реално намаление с 6,8%, докато индексът на вноса на стоки и услуги показва намаление с 3,7%. В структурата на крайно използвания БВП, крайното потребление заема 87,5%, а инвестициите в основен капитал имат относителен дял от 35,7%. Външнотърговското салдо е отрицателно (-26,6% от БВП). 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.