Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-02-2009

Цветанов ще иска удвояване на броя животновъди, които получават национални плащания

С повече от два пъти да бъде увеличен броят на животновъдите в България, които получават национални доплащания, ще поиска министърът на земеделието и храните Валери Цветанов от Европейската комисия, съобщи правителствената информационна служба. Искането на министъра предвижда право на национални доплащания в животновъдството да имат всички селски стопани, които отглеждат над 5 говеда и/или над 20 овце или кози майки. Поисканата от нас схема за доплащане е безпрецедентна и е най-яркото доказателство за желанието на целия екип на Министерството на земеделието и храните да защити интересите на българските животновъди, обясни министър Цветанов.

Изплащането на средствата ще стане възможно след като Европейската комисия одобри схемите и размера на средствата за национални доплащания към директните плащания за подпомагане на глава животно за 2009 г. за овце, кози и говеда.

Разработената от Министерството на земеделието и храните схема за подпомагане предвижда селските стопани, които отглеждат най-малко пет животни - крави, телета и мъжки говеда, да получават субсидии за тях. За да кандидатстват за средствата, стопаните трябва да докажат, че са отглеждали животните към 28.02.2009 г. и да запазят поне 75% от тях през цялата година.

Плащанията за овце-майки и кози-майки ще става по две схеми. Първата, която се прилага от миналата година, предвижда средства да получават стопаните, които отглеждат поне 20 овце-майки и/или кози-майки в стопанството си. Животновъдите трябва да докажат, че са отглеждали тези животни към определена дата. За овцете-майки датата е 1.10.2008 г., а за козите-майки - 28.02.2009 г. Стопаните, които искат да получат средства по тази схема, трябва да продължат да отглеждат през 2009 година поне 75% от животните, за които са получили субсидия.

Втората схема за подпомагане на овце-майки и/или кози-майки е обвързана с производството. При нея плащането за овце-майки и кози-майки зависи от заявените и реално отглеждани през годината овце-майки и кози-майки. При тази схема всеки стопанин ще получи подпомагане в зависимост от броя на отглежданите от него животни през 2009 г.

Най-късно до 28 февруари 2009 г. селските стопани, които искат да получават субсидии, трябва да подадат документите си и да актуализират данните за отглежданите от тях животни, които се съхраняват в Системата за идентификация на животните и Регистъра на животновъдните обекти, поддържан от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). НВМС и РВМС ще извършват стриктен контрол за проверка на подадения брой животни.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.