Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-02-2009

И ОЛАФ ще пише новите правила за работа в ДФ “Земеделие”

Служители от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) са привлечени като съветници при изработване на новите правила за работа на фонд "Земеделие" по оценка на проектите за развитието на селските райони, които целят съкращаване на сроковете за одобрение, съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева.

Тя е разпоредила до първи март министерството на земеделието да подготви и предложи на правителството новите процедури за оценка на европроектите, предава електронното издание на вестник "Дневник". Промените са част от стратегията на кабинета за прилагане на ясни и опростени критерии в работата на агенциите, които оперират с европейските фондове. Мерките се налагат, за да няма повече случаи на източване на средства от предприсъединителната програма САПАРД, по която Европейската комисия спря плащания по три мерки. В резултат бяха блокирани 130 млн. евро, а администрацията на фонд "Земеделие" трябваше спешно да въвежда нови правила за контрол.

Брюксел още не е решил дали ще възстанови плащанията, но по думите на Плугчиева това може да стане след посещението на еврокомисаря по селско стопанство Мариан Фишел-Бьойл през април.

В края на миналата седмица Меглена Плугчиева е избрана да председателства и комисията за борба с корупцията към Министерския съвет и е разпоредила промени в устройствените правилници на ведомствата, които оперират с еврофондове. Целта на измененията е да се намали 11-месечният срок от кандидатстването до сключване на договорите, без това да се отрази върху ефективния контрол при оценката, поясни Плугчиева.

Освен експертите от ОЛАФ, които са привлечени да помагат заради ценния им опит от проверките по програма САПАРД, в работната група участва и личният съветник на Плугчиева, германският експерт Клаус-Дитер Щоле.

Припомняме ви, че, че днес, в Съдебната палата от 10.00 часа Меглена Плугчиева ще присъства на откриването на международния обучителен семинар на тема „ОЛАФ - пазителят на европейските фондове. Сред лекторите ще бъде и говорителят на ОЛАФ Алесандро Бутиче.

За улеснение на фермерите, чиито плащания по програма САПАРД бяха забавени, от днес на интернет страницата на фонд "Земеделие" ще бъдат качени номерата на всички проверени проекти, за които не са открити нарушения. Списъците щели да ориентират производителите кога да очакват плащанията по САПАРД. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.