Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-02-2009

Пейчо Копанков: “Като член на ЕС не можем да задължим млекопреработвателите да произвеждат по една и съща рецепта”

"Млечни продукти, които съдържат сухо мляко или растителна мазнина, няма да могат да се наричат българско кисело мляко или българско краве сирене", заяви д-р Пейчо Копанков, началник отдел в дирекция ДВСК при Националната ветеринарномедицицинска служба /НВМС/.

"Като страна-член на Европейския съюз не можем да задължим млекопреработвателните предприятия да произвеждат продуктите си по една и съща рецепта, затова се въвеждат стандарти за млякото и кашкавала, които могат да се наричат български", обясни д-р Копанков. "Тези продукти, които са произведени от натурално краве, овче, биволско, козе и смесено мляко, натурално, без да се допуска стандартизиране със сухо мляко и растителна мазнина, ще могат да носят името българско кисело мляко, българско бяло сирене", допълни той.

В интервю за БНР Копанков уточни, че гаранции за произвежданите млечни продукти по българския стандарт ще се дават от операторите в млекопреработвателните предприятия, но НВМС ще засили контрола по стриктното спазване на изискванията по тези стандарти.

В края на миналата седмица НВМС внесе в Българския институт за стандартизация проектите за Български стандарти за производство на „българско кисело мляко", „българско бяло сирене" и „кашкавал". Стандартите се отнасят за традиционните български продукти и ще имат доброволен характер.

С тях ще се определят изискванията за производство, опаковка, маркировка, съхранение и транспорт. На етикета на тези продукти ще се поставя лого с цветовете на българския флаг.

Според внесените от НВМС проекти за Български стандарти „българско бяло сирене" и „кашкавал" се произвеждат от сурово краве, овче, козе, биволско мляко или смесено мляко, които отговорят на европейските изисквания, закваска за сирене със съответните бактерии, калциев хлорид, мая за сирене, лимонена киселина, сол и вода. В проектите е записано, че продуктите трябва да имат период на зреене от 45 дни, когато са произведени от краве мляко и 60 дни, когато са от овче, козе, биволско и смесено мляко.

„Българското кисело мляко" се произвежда от отговарящо на европейските изисквания сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко, заквасено с Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Не се допускат консерванти, синтетични подсладители и оцветители, синтетични и натурално-идентични аромати, стабилизиращи и емулгиращи вещества и др. „Българското кисело мляко" трябва да се съхранява при хладилни условия при температура от 2 до 6 градуса и срокът му на годност е до 14 дни

Снимка: в-к "Дневник" 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.