Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
23-02-2009

Мари-Кристин Рибера: Има възможности за подобряване ефективното присъствие на българските фермери в Брюксел

Мари-Кристин Рибера e търговски директор на COPA-COGECA - организация за защита интересите на фермерите и земеделските организации в Европа. През Портал ЕВРОПА тя заяви, че България има огромен потенциал в областта на земеделието. Въпреки че в организацията не членува нито една българска браншова организация, Рибера подчерта: "Ние защитаваме бюджета за всички земеделци, не за ЕС-26 и отделно за България".

Как COPA-COGECA може да защити интересите на България, щом нито една браншова земеделска организация не е пълноправен член на организацията?

Смятам, че винаги сме защитавали позицията на земеделието в Европейския съюз. Например при обсъждането на бюджета на ЕС и бюджета за земеделието, ние защитаваме бюджета за всички земеделци, не за ЕС-26 и отделно за България. Позицията, която представяме, е позиция за цяла Европа. Това именно е и мисията на съвета.

Но на първо място, бихме искали да виждаме български представители на срещите ни, така че да можем да изградим една пълна картина за европейското земеделие. Българските браншови организации трябва да знаят какъв е интересът им от пълноправно членство в COPA-COGECA.

Какви са впечатленията ви от българското земеделие? Какво виждате като основни предимства и недостатъци?

Това е първото ми посещение в България, но това, което мога да кажа на основата на прочетеното и на разговорите ми с други колеги е, че България има огромен потенциал в областта на земеделието. Следователно трябва да се възползва от това предимство и да се опита да подсили селскостопанския сектор.

Това означава, че в сравнение с по-старите страни членки, страната трябва да работи за обучението, модернизацията на сектора, логистиката - има цял набор от инструменти, по които България трябва да се опита да се усъвършенства.

От друга страна предполагам, че България, както и другите страни-членки, има проблем в производството на месо, например, както цяла Европа в момента среща затруднения по въпроса с цената на месото. Така че, целта трябва да бъде засилване на потенциала на българското земеделие.

Как работите с представителите на България в европейските институции? Има ли интерес от страна на български браншови организации към дейността ви?

Г-жа Петя Ставрева е много добър контакт, тя е наистина дама с напредничави виждания, която разбира ситуацията и смятам, че ще допринесе значително за организирането на българските фермери на местно равнище, което е от огромно значение. Имаме партньорска организация в България , но за момента нейни представители не присъстват на срещите ни, което е жалко.

Фактът, че имаме лице за контакти обаче е положителен. Има възможности за широки маневри за подобряване ефективното присъствие на българските фермери в Брюксел.

 
 

Интервюто с г-жа Рибера е взето на среща с журналисти и експерти по проблемите на формирането, развитието и прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП), съпъстващо събитие по време на Международната селскостопанска изложба "АГРА-2009" в Международния панаир в Пловдив - 18 - 22 февруари 2009 г.  То бе организирано със съдействието на ДФ "Земеделие".

На събитието присъства и евродепутатът  Петя Ставрева /ЕНП-ЕД-БЗНС-НС/ГЕРБ/, чито гост бе г-жа Рибера. Интервюто с нея четете ТУК.

 

Срещата бе част от програмата на Проекта „ОСП - двигател за развитието на българските селски райони" на „Агенция СТРАТЕГМА" в партньорство с фондация „Европейски институт". Проектът е финансиран от Генерална дирекция „Селско стопанство и развитие на селските райони" на ЕК.

Повече за проекта „ОСП - двигател за развитието на българските селски райони" четете ТУК

 

  
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.