Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-02-2009

Стартира Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор 2009-2013г.

Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор 2009-2013г. е с бюджет 112 млн. евро.

Вицепремиерът по европейските фондове Меглена Плугчиева и министърът на земеделието и храните Валери Цветанов съобщиха, че сроковете за представяне на проектите по програмата са до 10 юли за съответната година, а задължително условие е минималната площ на лозарското стопанство да е поне 1 декар, предаде пресцентърът на министерството.

Документите ще се подават по образец само в Централно управление на Държавен фонд „Земеделие", информира заместник-изпълнителният директор на фонда Ангел Кинанов.

Първата мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя" има за цел да повиши конкурентоспособността чрез замяната на по-ниско качествени винени сортове лозя с по-конкурентни винени сортове и да се въведат нови по-съвременни техники на управление на лозята.

Финансовият ресурс по нея е 91 млн. евро. От 2007г. до сега по мярката е договорен финансов ресурс от 20 млн.евро. Така, заедно с бъдещите плащания по „Преструктуриране и конверсия на винени лозя", по мярката ще бъдат усвоен финансов ресурс от 111 млн.евро. Въведена е и възможност за авансово плащане на цялата финансова помощ по проекта срещу представяне на 120% банкова гаранция.

По мярката се подпомагат конверсията - смяна на сортовия състав на насаждението чрез присаждане със сортове класифицирани за съответните лозарски райони на страната, презасаждане с или без промяна на местонахождението на лозята (преструктуриране на лозята), със или без смяна на сорта с възможност за увеличаване на броя на лозите в хектар и/или смяна на формировката със или без смяна на подпорната конструкция и подобряване на методите и технологиите за управление на лозарското стопанство.

Мярка „Промоция в трети страни" има за цел да повиши потребителския интерес към българските качествени, регионални и трапезни вина с означение за сорт и реколта и да се насърчи търговията на пазарите на трети страни. Бюджетът по мярката е 11 млн. евро.

По мярката се подпомага популяризиране и реклама, участия в международни събития, панаири и специализирани изложби, както и в съвместни промоционални кампании с други страни винопроизводители.

Мярка „Застраховане на реколтата" има за цел да осигури превенция за гроздопроизводителите срещу настъпване на загуби вследствие на събития, независещи от човешка намеса и срещу които производителите не биха могли да се защитят независимо от степента на прогнозирането. Като допустими инвестиции по мярката се определя покриването на застрахователни рискове от природни бедствия.

Финансовата помощ е в размер до 80 % от сумата на застрахователната полица. Тази дейност се подпомага за първи път и са включени основните рискове като градушка, пожари, наводнения. Финансовият размер на мярката е 10 млн. евро.

Лозарите в България ще могат да получават средства и за трайно изкореняване на насажденията си. Стартирането на програмата се очаква скоро.

Министър Цветанов съобщи, че по линия на директните плащания до момента за кампания 2008 са изплатени близо 392 млн. лв. на около 53 000 земеделски стопани. От тях 228 млн. лв. по Схемата за единно плащане на площ, а близо 150 млн. лв. за национални доплащания към тях.

Преведени са и над 14 млн. лв. по мерките за необлагодетелствани райони по кампания 2008, които са част от директните плащания на площ. Изплащането на средствата ще продължи и през март 2009 г.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.