Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-02-2009

Нови разследвания срещу групата на Николов по САПАРД

Прокуратурата е започнала ново разследване срещу престъпна група, организирана от месопреработвателя Марио Николов за злоупотреба на средства от европейските фондове. Това съобщи днес за Mediapool ръководителят на звеното за разследване на престъпления с европейски средства прокурор Маргарита Попова.

Вчера шефът на отдел "Селско стопанство" в ОЛАФ Елизабет Шпербер заяви, че европейската служба разследва 25 случая на злоупотреби по САПАРД. По думите й част от тях са свързани с международна престъпна група, ръководена от Марио Николов. В нея влизат около 60 български и западни фирми, както и компании, регистрирани в офшорни зони.

Шпербер добави, че част от новите случаи вече са предадени на българските власти.

Маргарита Попова обяви, че вече има досъдебно производство срещу Марио Николов и нова група за злоупотреба с пари от предприсъединителните фондове на ЕС. Част от участниците в новата "завера" се припокриват с лицата, които вече са обвинени за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД, уточняват от държавното обвинение.

Прокуратурата все още се въздържа да дава информация в какво конкретно подозира Марио Николов. Маргарита Попова заяви, че в момента обвинения не могат да бъдат повдигнати, тъй като се очакват резултатите от съдебни поръчки от Холандия, Франция, Италия, Швейцария и Германия.

Бизнесменът от БСП и други девет души вече са обвинени за източване на 7.5 милиона евро по програма САПАРД. Разследването започна преди две години и половина по сигнал на ОЛАФ, които предадоха на българските власти предполагаемата схема на злоупотребата, свързана с придобиване на стари машини и префактурирането им като нови, за които са получени пари от европейската програма.

Европейската служба за борба с измамите е на мнение, че действията на Марио Николов са тясно свързани с тези на бившия му съдружник и президентски спонсор Людмил Стойков. Българското обвинение не успя да намери достатъчно доказателства срещу Стойков за източването на 7.5 млн. евро по САПАРД и той остана разследван само за пране на пари.

Главният прокурор Борис Велчев заяви във вторник, че разследването срещу Стойков вече е приключило, започва предявяването на обвинителния акт и скоро може да се очаква реален старт на съдебния процес. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.