Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-02-2009

ЕК прави структурните фондове по-гъвкави

Комисарят по регионалната политика Данута Хюбнер обяви, че в отговор на финансовата и икономическа криза Европейската комисия приема пакет от решения, чиято цел е да се даде възможност за по-голяма гъвкавост на държавите-членки при използването на структурните фондове, съобщава Рапид. За страните от ЕС промените ще доведат до удължаване на срока за оползотворяване на разпределените им за финансовия период 2000-2006 г. суми и ще гарантират, че ефектът от използването на всяко свободно евро ще бъде максимален.

Като коментар към решенията за удължаване с шест месеца - до 30 юни 2009 г. - на срока за проекти и плащания, комисар Хюбнер сподели: „Всичките ни усилия са насочени към това да гарантираме, че всяко евро от структурните фондове се изразходва по ефикасен начин. Адаптираме политиката на сближаване така, че тя да отговоря на новите икономически реалности и да позволява на държавите-членки да превърнат инвестициите от ЕС в едно превъзходно средство с оптимален ефект за противодействие срещу кризата.

В отговор на отправената от Комисията покана държавите-членки поискаха удължаване на периода на финансиране за 385 от 555-те програми по линията на политиката на сближаване за периода 2000-2006 г. в случаите, когато средствата не са напълно използвани. Удължаването на периода на финансиране се отнася до тогавашните четири структурни фонда, а именно Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ), Европейския фонд за ориентиране и гарантиране на земеделието (ФЕОГА) и Финансовия инструмент за ориентиране на рибарството (ФИОР).

Подобна гъвкавост ще даде възможност на държавите-членки и на регионите да изпълнят и довършат повече проекти по места. Комисията ги призовава да насочат усилията си към сектори и мерки с „голяма възвръщаемост" като инвестициите в енергийна ефективност, които имат за цел създаването на т.нар. „зелени работни места" и спестяването на енергия, и подкрепата за чисти технологии, като така се спомага за развитието на сектори като строителството и промишлените сектори, свързани с транспорта и превозните средства.

Комисията прие и мярка, с която да предостави на държавите-членки и на регионите възможност за повече гъвкавост при разпределянето на финансови средства между различни приоритети. Досега управителните органи разполагаха с марж на гъвкавост от 2 %, ако искаха да прехвърлят средства между т.нар. „приоритетни оси", които определят областите за стратегическо разходване на средства на всяка оперативна програма по линията на политиката на сближаване.

„Ситуацията, в която се оказахме понастоящем, се различава значително от икономическите дадености през 2000 г., когато бяха договорени приоритетите. Признавайки изключителните обстоятелства, в които се намират държавите-членки, Комисията взе решение за петкратно увеличение, от 2 % на 10 %, в прилагането на гъвкавост при приоритетите. Това ще даде възможност на държавите-членки да насочат оставащите средства към области, в които въздействието им ще е най-голямо", коментира комисар Хюбнер. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.