Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-02-2009

Наградиха германските следователи, разкрили "Николов-Стойков"

Германските митнически полицаи, разкрили измамата по САПАРД на групата "Николов-Стойков", получиха награда от Световната митническа организация (WCO), съобщава „Дневник" по информация на немската преса. Бюрото на Митническата криминална служба в град Линдау е отличено заради разплитането през 2007 г. на международната схема за източване на над 7 млн. евро от европейската програма за земеделски помощи, по която стари месопреработвателни машини бяха внесени в България като нови. Машинацията беше описана и в миналогодишния доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), а германските участници вече са осъдени.

Отличието е било връчено на Хелмут Хуберта, директор на митническото криминално бюро в Линдау, и на неговия колега Руперт Гайзрайтер. "Ние хванахме следите на измамниците, тъй като нашият служител за свръзка в България, заедно с тамошните служби, съобщи за нередности при движението на стоките", обяснява Хуберта пред в. "Алгой-Рундшау".

Посоченият служител всъщност е Манфред Готфрид, който през 2007 г. беше офицер за връзка по митническите въпроси в посолството на Германия в София. Самоличността му излезе на бял свят през август миналата година, когато бившият заместник-министър на външните работи Феим-Петър Чаушов обяви, че ще го съди заради уличаващия доклад на ОЛАФ, в който се твърдеше, че Чаушев е разпънал "политически чадър" над Людмил Стойков по аферата "САПАРД". Чаушев обаче нарече германеца "Готфрид Манфред" и го описа като "представител на ОЛАФ в България", след което на Европейската служба й се наложи да уточни, че няма служител с такова име. В действителност г-н Готфрид е служител на Митническата криминална служба на Германия (Zollkriminalamt, ZKA). В момента той не е вече в България, а ZKA има друг офицер за свръзка.

През октомври Областният съд в баварския град Аугсбург осъди двамата германци, участвали в измамата със старите машини. Прокуратурата доказа, че Улрих Райзахер (управител на фирмата, представила старите машини като нови) и неговият сътрудник Михаел Енгелхард са издали фактури със завишени цени за машините, с което са нанесли щети за 1.9 млн. евро. Това беше достатъчно за повдигане на обвинение и произнасяне на присъди. Райзахер получи 2 години и 9 месеца ефективно лишаване от свобода, докато подчиненият му бе осъден на 9 месеца условно.

Също през октомври българската прокуратура съобщи, че по сигнал от ОЛАФ се разследват две нови афери със злоупотреби по САПАРД, в които отново става дума за българско-германско "сътрудничество". В предишните дни български и германски следователи са претърсили адреси в София, Бургас и Велико Търново, откъдето са иззети документи за български и германски представители на фирми, бенефициенти и посредници в схеми за субсидиране на материални активи по САПАРД. Според официални изявления на шефа на звеното за борба с евроизмамите във Върховната касационна прокуратура Маргарита Попова от февруари, засега е ясно, че са замесени 60 български компании, опитали да източат европрограмата по 67 проекта.

Според "Дневник", разкриването на новите машинации също е тръгнало от митническата полиция в Линдау, на брега на езерото Бодензее. Оттам отказват официална информация, само добавят, че схемата е подобна на тази от 2007 г., но мащабът й е по-голям. Този път се работи на територията на няколко германски провинция, а не само в Бавария. Около разплитането на първата схема митничарите от Линдау са успели да спасят общо 19 млн. евро. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.