Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-03-2009

ЕК насърчава прокарването на широколентов интернет в селските райони

Европейската комисия представи виждането си за използването на своите програми за подкрепа с цел ускоряване на развитието на интернет мрежите и услугите на интернет в селските райони. Тя призова държавите-членки да направят същото, предава Рапид.

Комисията заяви, че за постигане до 2010 г. на целта „широколентов достъп за всички" приоритет трябва да бъде свързването на тези 30 % от селското население в Европа, които не разполагат с високоскоростен достъп до интернет.

Междувременно, Европейският парламент и Съветът обсъждат предложение на Комисията за предоставяне чрез Европейския план за икономическо възстановяване на още 1 милиард евро за по-широко разпространение на високоскоростния достъп до интернет във всички региони на Европа.

„Широколентовият достъп до интернет е крайно необходимо средство за предприятията в селските райони и особено за малките и средни предприятия, които са зависими от високоскоростна връзка към останалата икономика. Призовавам Съвета да ни помогне да гарантираме, че тези предприятия не са изоставени, като издадем недвусмислено послание в подкрепа на широколентовия достъп до интернет за всички европейци, " каза Вивиан Рединг, комисар по информационното общество и медиите.

Докато средно 93 % от европейците могат да ползват високоскоростен достъп до интернет, този показател е само 70 % за селските райони, а в някои държави (като Гърция, Полша, Словакия, България и Румъния) високоскоростни широколентови интернет мрежи обхващат едва 50 % или по-малко от селското население.

Комисията очертава ползите, които подобреният достъп на селските райони до съвременни информационни и комуникационни технологии като интернет може да донесе на предприятията и отделните лица в селски райони като земеделски стопанства и производители на храни.

Например, 80 % от шведските земеделски стопанства вече разполагат с достъп до интернет, а една трета от тях използват интернет ежедневно (една трета използват интернет и за представяне на заявления за подпомагане от ЕС). Но в други райони като Тоскана (Италия) и Унгария само една четвърт от земеделските стопани използват интернет, което затруднява планирането на производството, продажбата на продукцията, следенето на цените на международните пазари, ползването на прогнози за времето или сключването на споразумения за сътрудничество с други участници в пазара.

Земеделските стопани не са единствените, които пропускат възможности: в Европа само 22,5 % от населението в селските райони използва услуги на електронното правителство, като например подаване онлайн на данъчни декларации, в сравнение с 32,9 % от градското население.

Ето защо Комисията призовава държавите-членки и регионите (включително местните власти) да обмислят възможностите за адаптиране на своите програми за развитие на селските райони с оглед адекватно наблягане върху информационните и комуникационни технологии, както и върху достъпа до интернет - по-специално в рамките на предвидения за 2010 г. междинен преглед на техните планове за развитие на селските райони.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.