Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
04-03-2009

В-к "Български фермер" за "АГРА–2009"

Портал ЕВРОПА ви представя публикация на вестник „Български фермер”, посветена на изложението „АГРА-2009”.
 
Наши и чужди фирми представиха бъдещото земеделие

Нови сортове, торове, продукти за растителна защита, както и иновативни технологии бяха сред акцентите на изложението

Ваня Велинска, специален пратеник на в-к „Български фермер” в Пловдив.

С всяка изминала година селскостопанското изложение "Агра" придобива все по-модерен вид и вече по нищо не отстъпва на подобните на него панаири, провеждани на различни места в Европа. Тази година на изложението участваха 855 фирми от 37 държави, които показаха най-новите машини, сортове, торове, продукти за растителна защита, а така също и иновативни технологии в селското стопанство. Интересът към всички тях бе огромен и се надяваме всички тези технологии скоро да бъдат приложени в българските стопанства.

На фона на финансовата криза селското стопанство е отрасълът, които трябва да има много добри показатели, за да компенсира останалите. България има възможности да произвежда повече и да изхрани дори 2-3 пъти по-голямо население, коментират специалисти.

"Агра" е мястото, където българските производители сверяват часовника си с партньорите от Европа, а и от други райони на света. Изложението е мястото, където чуждите инвеститори могат да видят аграрното лице на страната ни и да решат дали да инвестират тук.

През последните години има напредък в българското земеделие, но за да има успех нашата продукция на европейските и международните пазари, трябва да се подобри качеството й. Всички тези модерни машини, нови продукти, а също така и иновативни технологии са предпоставка за едно успешно и печелившо производство.
Не по-малко значение за доброто земеделие има и помощта на науката. Не е тайна за никого, че българските институти са на ръба на оцеляването. Ако искаме да имаме съвременна и работеща наука, нещата коренно трябва да се променят. На тазгодишното изложение всички институти имаха изложбени щандове, на които се видя, че има много добри и подготвени специалисти, които има какво да дадат на производството. Необходимо е обаче държавата да отдели повече средства за наука, за да се инвестира в земеделски култури, които са по-продуктивни, по-устойчиви на неблагоприятни климатични промени и т.н. Бизнесът, в частност фермерите също за заинтересовани от това и също трябва да участват активно в процеса. Имаме поредното обещание от управляващите, че ще се инвестира в науката, но времето ще покаже.

На "Агра" бяха показани нови сортове плодове, зеленчуци, зърнени и други култури. Те са не само високодобивни, но и с отлични вкусови качества. Част от тях са ранозреещи, а така се повишава цената на продукцията. Други съчетават компоненти с антиоксидантен ефект, което ги прави подходящи за здравословно хранене. На изложението бяха представени и ново поколение изкуствени торове, които позволяват да се произвеждат здравословни и екологично чисти храни.

ОТЛИЧИЯ
 
  • Фаворит в раздела "Сортови семена и посадъчен материал" бе сортът череша Косара. Той е получен по метода на биотехнологиите, разработен от Института по овощарство в Пловдив.
  • Отличникът в категорията "Научна дейност и разработки" е сортът краставица Киара F1. Селекциониран е в Института по зеленчукови култури "Марица" - Пловдив.
  • Призът в раздел "Торове и препарати за селското стопанство" получи продуктът за растителна защита Триомакс 45 ВП на "Агрия" - Пловдив.

В следващите броеве на вестника ще прочетете подробности за семинара за Общата селскостопанска политика на ЕС, организиран от СТРАТЕГМА-Европейски институт, в който Петя Ставрева, депутат от ЕП, разяснява възможностите на земеделски и браншови организации да участват в процеса на формиране на ОСП. Освен това очаквайте материали за други интересни новости, които видяхме на „Агра 2009" – сред тях експертните презентации на представителите на ДФ „Земеделие” за Програмата за развитие на селските райони в България.

Публикувано във в-к „Български фермер”, бр. 899.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.