Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
04-03-2009

В-к "Новини - Сакарско ехо" за Общата селскостопанска политика на ЕС

Представяме ви публикация на вестник „Новини - Сакарско ехо” – Харманли, посветена на изложението „АГРА-2009” и семинарите на СТРАТЕГМА-Европейски институт”. Материалът е публикуван през февруари 2009 г.

Евродепутат показа пред медиите къде грешим при усвояването на европарите

Пловдив, Харманли – Красияна Сидерова.

Какво ни не нужно, за да се развива успешно нашето селско стопанство, се опита да обясни депутатът от Европейския парламент Петя Ставрева на информационен семинар в четвъртък миналата седмица.

Той се състоя в Пловдив пред представители на регионални медии от цялата страна. Събитието се проведе по инициатива и бе организирано от Агенция СТРАТЕГМА, по проект „Общата селскостопанска политика на Европейския съюз”.

Семинарът започна с кратък анализ на селскостопанската политика, водена от нашата страна, като бе направено сравнение с тази на останалите страни от Европа.

Като основна причина за проблемите в земеделието и изобщо в селското стопанство като цяло, Петя Ставрева изтъкна липсата на информираност у хората и най-вече, че липсва сдружаване на селските стопани в организации, които да представляват и защитават техните интереси. Освен това и голямата част от информационните кампании, които се провеждат в тази сфера, не достигат до хората, които на практика биха имали полза от това. Важно за фермерите е участието им в браншови организации, които да им дадат на свой ред възможността да участват и при вземането на решения на национално равнище, бяха думите на евродепутата.

По време на обръщението си Петя Ставрева запозна присъстващите с дейността на известната сред браншовите организации в Европа т.нар. „Коппа Коджека” – една възможност гласът на фермерите да бъде чут. Тази организация в Европа изразява и представлява интересите на селските стопани от различни европейски държави. За съжаление обаче, представители на България в тази организация все още няма, което иначе би дало големи шансове на селските стопани.

Засегнат бе и въпросът за изравняване на субсидиите за България с тези на бенефициентите от останалите членове на ЕС. По този въпрос Петя Ставрева доуточни, че в момента бюджетът на Европа е разпределен така, че подобно изравняване не е възможно, освен това той е подписан, без възможност по него да се правят промени. От друга страна обаче, за България съществува като възможност да прави национални плащания, които да доведат до изравняването им.


Депутат Ставрева допълни още, че директните плащания няма да спрат, а за в бъдеще ще продължи да се работи по въпроса за изравняване на евросубсидиите.

В заключителната част на изложението, което евродепутатът направи, бе, че трябва да се работи преди всичко по въпроса хората да бъдат информирани, да участват в браншови организации, които да защитават и представляват техните интереси.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.