Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-03-2009

ЕК приветства успеха на реформата в сектора на захарта

Схемата за преструктуриране на европейската захарна промишленост 2006-2009 г. доведе до отказ от 5,8 милиона квотни тона, което се доближава много до първоначалната цел от 6 милиона тона, съобщава Рапид. В края на този четиригодишен процес, който е ключов елемент от реформата от 2006 г. в сектора на захарта, квотата на ЕС за захар и изоглюкоза бе намалена на 14 милиона тона (13,3 милиона тона от които за захар).

През февруари 2006 г. министрите на земеделието от ЕС приеха официално радикална реформа на сектора на захарта в ЕС. От решаващо значение за реформата бяха 36-процентното намаление на гарантираната минимална цена на захарта (от 631,9 евро/тон през 2006-2007 г. до 404,4 евро/тон от 2009-2010 г.), компенсацията за селскостопанските производители, както и фондът за преструктуриране, финансиран от производителите на захар с цел да бъдат насърчени неконкурентните производители на захар да се оттеглят от сектора.

На фона на финансовата и икономическата криза, на 13 февруари Комисията реши да позволи на държавите-членки да преведат авансово през юни 2009 г. 100 % от помощта за преструктуриране за 2008-2009 г.

„Секторът на захарта в ЕС се нуждаеше спешно от реформа. По-устойчивите производство и цени обещават конкурентно бъдеще за нашите производители.", заяви Мариан Фишер Боул, комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони.

В момента производството на захар в ЕС е концентрирано в 18 държави-членки (23 преди провеждането на реформата). Почти 70 % от производството е в 7 държави-членки с най-високи добиви на захар.

Наблюдава се тенденция за намаляване на цените на вътрешния пазар, което отговаря на целите на реформата за постигане на устойчив и конкурентоспособен сектор на захарта в ЕС. 

През март и октомври миналата година Комисията стигна до заключението, че основите на пазара на захарта в ЕС са достатъчно стабилни и че няма необходимост от налагане на задължително изтегляне на захар през настоящата 2008-2009 пазарна година. Предварителната оценка за следващата пазарна година (2009-2010) дава основания на комисар Фишер Боул да вярва, че и тогава няма да се наложи предпазно изтегляне.

През февруари 2010 г. ситуацията ще бъде преразгледана отново, за да се прецени дали има необходимост от „предпазно изтегляне" за пазарната 2010-2011 г. или от „окончателно намаление", т. е. допълнително намаляване на квотата.

За България националната квота за изоглюкоза за 2009/2010 пазарна година е 89 198 тона. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.