Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
09-03-2009

Дневник: Заради спорни наредби фалити грозят фермите за качествено мляко

Противоречиви указания в две наредби на здравното и земеделското министерство са на път да доведат до закриване и на малкото модернизирани ферми за производство на качествено мляко, както и да откажат животновъдите от традиционния им поминък, съобщава вестник "Дневник". За това сигнализираха от асоциацията на млекопроизводителите по повод зачестилите разпореждания на кметски управи оборите с над 10 животни да бъдат изместени извън пределите на селата.

Проблемът се изостри от началото на годината, когато производители от Плевенско, Русенско, Пловдивско и Добричко обявиха, че ще унищожат стадата си поради липсата на средства за строеж на нови ферми. Общинските служби се позовали на наредбата за хигиенните изисквания за здравна защита в селата, издадена през 1992 г., и друга наредба на земеделското министерство от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, коментира вестник "Дневник".

И двете въвеждат ограничения за отстоянието на оборите от жилищата на хората, но общинската администрация се подвежда от сходните изисквания и в много случаи решава субективно кои ферми да остави и кои не.

Докато здравната наредба определя, че оборите трябва да отстоят на 3 километра от селата, според ветеринарите е достатъчно стопанствата да са извън регулация. Различията пораждат и субективни тълкувания, в резултат на което потърпевши са животновъдите, които и без тези проблеми се опитват да закрепят семейния си бизнес, коментират браншовици.

В пловдивското село Граф Игнатиево поне десетина фермери са предупредени да изместят стопанствата си до средата на годината. "Преди две години някои от тях са били извън регулация, но заради промяната на плановете вече попадат вътре, което обезсмисля инвестициите, направени от хората до момента", заяви Данчо Тотев от пловдивското село Трилистник.

Според него само в Пловдивския регион поне 30 на сто от фермите първа категория ще отпаднат заради поредната регулация. В русенското село Острица пък вече са започнали да разпродават животните си, съобщи Лена Иванова от регионалната браншова организация. Според нея действащи в региона ще останат само фермите в бившите земеделски стопанства, които единствено отговарят на новите изисквания. "Заради кражбите извън селата животновъдите в Плевенско ще се откажат да местят стопанствата си", обясни Николай Романов от регионалната млечна асоциация.

Поредната необмислена регулация може да доведе и до задълбочаване на суровинната криза в страната, която принуди мандрите да правят сирене и кашкавал от кондензирани млека и растителни масла, смятат преработватели. "Официалната статистика сочи, че 40 на сто от качественото мляко в момента се добиват от одобрените мандри. Този процент обаче е силно преувеличен", обясни и шефът на мандра "Жоси" Симеон Присадашки.

В края на тази година изтича и преходният период, който Европейската комисия даде на българските фермери, за да уеднаквят качеството на суровото краве мляко с европейските стандарти. Ако този срок не бъде удължен, млекопроизводството ще бъде застрашено и мандрите ще произвеждат продуктите си изцяло от вносна суровина.


Светла Бъчварова, заместник-министър на земеделието и храните заяви, че е поискала здравното министерство да отмени спорната наредба. "Поискахме от Министерството на здравеопазването да отмени Наредба №7 поради липса на законово основание за прилагането й, защото се дублира с наредбата на Националната ветеринарномедицинска служба, която влезе в сила от началото на тази година. Вероятно това е причината общинските власти да предприемат подобни действия. Инструктирали сме Националната ветеринарномедицинска служба, която да съдейства на животновъдите при евентуално изнасяне на стопанствата".Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.