Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
11-03-2009

Монитор: Марио Николов се разследва за източването на 40 млн. лева ДДС

Материал на вестник "Монитор" Групата на Марио Николов се разследва за източването на над 40 млн. лева ДДС, научи вестник "Монитор" от свои източници в Съдебната палата. В центъра на далаверата е една от разследваните за източване на европари фирми - месокомбинатът "Родопа".

В началото на 90-те години, още докато дружеството е било държавно, са били поръчани от САЩ 5 поточни линии за преработка на месо. Цената на съоръженията е била приблизително $100 000. Когато оборудването пристига у нас, поточните линии не се пускат в обращение, а се оставят на склад, без дори да се разопаковат.

Няколко години по-късно дружеството става частно и новите собственици набързо преоценяват поточните линии. Новата им стойност обаче вече е 40 млн. лева. На тази цена те са продадени на друга фирма.

По време на разследване на сделките обаче става ясно, че дружеството, което купува машините, е фиктивно и то е създадено с цел да се източи ДДС от покупката на поточните линии.

Източници на "Монитор" обясниха, че по тази схема машините са се прехвърляли между няколко фиктивни фирми в продължение на години. От всяка сделка купувачът "заработвал" по 8 млн. лева ДДС, което държавата му възстановявала. Тези пари се делели между всички участници в схемата.

През цялото време всяка фирма начислявала амортизация на съоръженията, без машините реално да се ползват. Поточните линии стояли неразопаковани в склад на "Родопа".

През 2005 г. машините били бракувани и пак фиктивно продадени за старо желязо в чужбина. Година по-късно била пусната поръчка до германска фирма, която да достави поточни линии за месопреработка.

Разследващите били потресени, когато установили, че германците "доставили" на "Родопа" същите машини, които дружеството купило преди години от САЩ. Документите на поточните линии били фалшифицирани.

В тях било записано, че съоръженията са чисто нови, произведени в Германия. За покупката им пък дружеството получило 7,5 млн. евро субсидия от САПАРД. Именно тази машинация била засечена от ОЛАФ и започнало разплитането на схемата.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.