Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-03-2009

МЗХ разширява възможностите за получаване на субсидии на глава животно. Средствата по правилото de minimis са изчерпани

Максимално да бъде разширен кръгът на производителите, които да получават субсидии на глава животно, е решило Министерството на земеделието и храни, съобщи пресцентърът на МЗХ.

Схемата предвижда да се подпомагат фермери с над 20 овце или кози и с 5 или повече говеда. Вече са подадени документите за актуализация на данните за животните в Системата за идентифициране на животните към Националната ветеринарномедицинска служба, които да бъдат субсидирани за периода 2009 - 2010 г., информира министър Цветанов.

Министър Валери Цветанов  подчерта, че средствата по de minimis са изчерпани. Той припомни, че 45 209 млн. лева са отпуснати през миналата година за подпомагане на земеделски стопанства по държавната помощ. Общият размер на средствата за 3-годишния преходен период от приемането на страната ни в ЕС, който приключва 2009 г., бе 45,209 млн. лева (23,115 млн. евро).

Този таван бе достигнат още през миналата година, което означава, че България няма право да отпуска повече средства по тази схема. В противен случай страната ни може да бъде разследвана от ЕК за отпускане на неправомерни държавни помощи.

Министър  Цветанов се срещна с протестиращите животновъди и с министър - председателя Сергей Станишев и представи проблемите на животновъдите и политиката на министерството в сектора.

В бюджета за 2009 г. за национални доплащания са предвидени сигурни средства от 211 млн. лева, от които 61 млн. лв. за национални доплащания за животни и 150 млн. лв. за национални доплащания на площ, подчерта министър Цветанов. Към предвидените в бюджета 150 млн. лв. за плащания на площ ще се прибавят и средства в размер на 108 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. и задължително национално съфинансиране към тях. Общо средствата за национални доплащания на площ възлизат на 258 млн. лв., посочи министърът.

По отношение на плащанията по Схемата за единно плащане на площ за кампания 2008 г., министър Цветанов съобщи, че 80 % от всички средства, предвидени като субсидии за единици площ за кампания 2008 вече са изплатени на земеделските стопани.

Общо изплатеният ресурс е в размер на 392 386 484,35 лв. До 13 март 2009 г. ще бъдат изплатени още над 25 млн. лева на около 10 хиляди земеделски производители. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.