Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
22-03-2009

В-к "Знаме" - Пазарджик: До края на 2013-а 116 милиона влизат в българските лозя

Представяме ви публикация на вестник „Знаме” – Пазарджик, посветена на изложението „АГРА-2009” и семинарите на СТРАТЕГМА-Европейски институт”.

За пръв път гроздопроизводителите искат пари за застраховане и за реклама.

Стартира Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор. През следващите четири години българските гроздопроизводители ще чакат помощ най-вече от нея, като максимумът, който могат да усвоят, е 112 милиона евро. В по-голямата си част финансирането е осигурено от Европейския съюз, България обаче дофинансира.

Марките са три - “Преструктуриране и конверсия на винените лозя”, “Промоция в трети страни” и “Застраховане на реколтата”. Първата е в сила от три години, останалите са отворени за пръв път.

Именно

двете нови мерки забавиха с няколко месеца отварянето на програмата,

защото тя трябваше да тръгне още в началото на 2009-а.
 
За пари по нея може да се бори всеки собственик, наемател или арендатор на лозов масив с регистрирано стопанство.
 
- Дори един-единствен декар, очертан в Системата за идентифициране на земеделските парцели, е достатъчен - подчерта Матрин Синжирлиев, експерт в сектор “Вино” към Държавен фонд “Земеделие” по време на организираната от агенция “Стратегма” и Европейския комитет среща със земеделски производители и журналисти в рамките на Международното селскостопанско изложение “Агра” в Пловдив.

По първата мярка се финансират преструктурирането на винените лозя. Целта е да се повиши конкурентоспособността на българските гроздопроизводители.

Пари са предвидени и за изграждането на тераси и системи за капково напояване, за увеличаване размера на обработваните декари, за

замяната на по-нискокачествените винени сортове с по-добри

Финансова помощ може да се иска също за присаждане, подмяна на местонахождението на масивите, засаждане на повече лози на хектар, подобряването на методите и технологиите за управление на самите стопанства и други. Възвращаемостта на направените инвестиции е до 75 процента, като за всяка отделна дейност процентът е различен.

Европа обаче толерира най-вече презасаждането на площи

- Мярката за преструктуриране и конверсия започна да се прилага в България още преди 3 години - уточни г-н Синжирлиев. - Всъщност тя бе мярката, с която Разплащателната агенция стартира дейността си. Налице са и първите усвоени средства - от 2007-а досега те са близо 20 милиона евро.

За тази година са предвидени нови 6 милиона и 431 хиляди евро, а очакванията на експертите са, че интересът към първата мярка ще е най-голям. Ето защо те работят над възможността пари, останали от останалите две мерки, да могат да се прехвърлят по първата.
 
Средствата по втората мярка се отпускат за

промоции в трети страни

- Целта е да се повиши интересът към българските регионални и трапезни вина, да покажем пред света разнообразие от сортове, да убедим тамошните потребители, че нашето вино е по-добро от много други. Означенията за сорт и реколта са задължителни. Насърчаването на търговията в чужбина също е сред целите на мярката - обясни експертът от сектор “Вино”.

Бюджетът по нея за следващите четири години е 11 милиона евро, а за 2009 - 1 милион и 500 хиляди евро. Те трябва да бъдат използвани за популяризиране и реклама,

за участия в международни събития, панаири и специализирани изложби,

както и за съвместни промоции с други страни-винопроизводителки. Малките и средните предприятия, които организират тези кампании, също могат да кандидатстват по втора мярка. Както и сдруженията.

Ползването на рекламни агенции е позволено

Възстановяват се до 80 процента от направените разходи.
 
Третата мярка е “Застраховане на реколтата”.

- За пръв път българските гроздопроизводители ще бъдат предпазвани от загуби, следствие от събития, независещи от човешка намеса - подчерта Мартин Синжирлиев. - Загуби, срещу които лозарите не могат да се защитават сами. Нито пък да ги планират. Тук имам предвид

градушки, пожари, наводнения, измръзване, изсъхване на лозите, бури, нападение от животни, птици, болести

и други природни бедствия.

Всеки стопанин сам избира застрахователната компания. Ще му бъдат изплатени 80 процента от полицата. До 2013-а по третата мярка на България ще бъдат отпуснати 10 милиона евро, а за тази година - 1 милион и 560 хиляди евро.

И по трите мерки инвестициите, получили финансиране, могат да се реализират в продължение на 5 години. Всеки сам решава кога ще си вземе парите - накрая, поетапно или предварително. За

авансовите плащания

одобрените трябва да представят единствено банкова гаранция в размер на 120 процента от инвестицията.

- Възвращаемостта е наистина голяма - подчерта г-н Синжирлиев. - Общият бюджет на програмата до 2013-а ще се увеличава с около 3 милиона евро през всяка следваща година. Но пък после идва краят на буферния за България период и подпомагането от ЕС ще намалее. Ето защо моят съвет е

лозарите да кандидатстват през следващите четири години

Документите се попълват по образец и се приемат само в централното управление на Държавен фонд „Земеделие”. Най-важен е инвестиционният проект, описващ планираната инвестиция. Изготвянето му не е сложно и

не е необходимо да се ползват услугите на консултанти,

е мнението на хората в сектор “Вино”.

Припомняме, че подпомагането за закупуване на съоръжения, изграждане на сгради и т. н. е по Националната програма за развитие на селските райони.

В Европа има свръхпроизводство на вино и ЕС отпуска средства за трайно изкореняване на насаждения. България е част от общия европейски пазар и затова подобна схема също се очаква да стартира. Тя обаче в момента се разработва и най-вероятно ще тръгне на 1 август.

Автор: Мария ДЪБОВА, в-к "Знаме" - Пазарджик, дата на публикуване: 5 март 2009 г.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.