Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-03-2009

Мариан Фишер Бойл: Идеята за по-интервенционна политика в млечния сектор умря

Еврокомисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Бойл заяви, че кризата в млечния сектор на ЕС не е причина за връщане на политиката на по-силна интервенция. "Понякога земеделските производители смятат, че някой министър може да упражни натиск върху Комисията за повторно откриване на тази дискусия. Това няма да се случи. Тази идея практически умря", каза тя на срещата на министрите на земеделието на страните-членки в Брюксел.

EUobserver подчертава, че еврокомисарят е защитила твърдо реформата на Общата селскостопанска политика - т.нар. "Здравен преглед". Според Австрия, Германия, Унгария, Словакия и Словения е необходимо да се предприемат "неконвенционални мерки", за да може ЕС да се справи с настоящата ситуация.

Бойл припомни, че ЕК вече е взела мерки. В средата на януари Европейската комисия поднови възстановяванията при износ на масло, сирене, пълномаслено и обезмаслено мляко на прах. Комисията възнамерява при необходимост чрез редовни търгове да купи повече от предварително установените количества.

Еврокомисарят също така препоръча на министрите да припомнят на фермери, че спадът в цените на млякото се дължи на търсенето в световен план и Брюксел и фактът, че през миналата година се е взело решение да не се увеличават квотите, за да може секторът да стане по-пазарно ориентиран. В края на ноември 2008 г. ЕС  взе решение за постепенно премахване на квотите за мляко до април 2015 г.,  като се осигурява „меко приземяване", като се увеличават квотите с по един процент годишно в периода между 2009/10 и 2013/14 година.

Чешкият ресорен министър Петр Гандалович подчерта, че председателството смята да повдигне въпроса по отношение на реформата на ОСП след 20123 г.

Бойл заяви, че ще държи в течение Съвета на министрите за състоянието на млечния сектор и се обмисля да се проучат възможностите за увеличаване обхвата на млечните продукти в схемата "Училищно мляко".

Запожзнайте се със същността и реформите по отношение на млечните своти в ЕС  в тематичната публикация, част от информационната кампания на проекта "Общата селскостопанска политика-двигател за развитието на българските селски райони".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.