Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-04-2009

Възможно е ЕК да отпусне допълнителни средства за България и Румъния за борба с новите икономически предизвикателства още през 2009 г.

Европейската комисия отговори на запитването внесено от българския евродепутат от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Евгени Кирилов, дали "Европейската комисия предвижда допълнителни пакети за развитие на селските райони за България и Румъния за борба с новите икономически предизвикателства". Във въпроса, отправен до Комисията, евродепутатът посочи, че на двете страни трябва да бъдат предоставени същите финансови възможности за борба с новите предизвикателства, определени при обсъждането на Прегледа на състоянието на Общата селскостопанска политика (ОСП), каквито имат "старите" държави-членки, тъй като противното ги поставя в неравностойна позиция, съобщават от групата на българските социалисти в ЕП.

От отговора на еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер-Боел става ясно, че в контекста на Европейския план за икономическо възстановяване, Комисията е предложила да бъдат засилени усилията на Общността в енергийния сектор, селските райони и промяната в климата, включително новите предизвикателства, както са определени в Прегледа на състоянието на Общата селско стопанска политика.

Ако предложението на Комисията се приеме от Съвета и Парламента, България и Румъния ще получат значителни суми още през 2009 г., от които те могат да харчат за новите предизвикателства. Общо 1.25 млрд. евро са предвидени за момента за развитие на селското стопанство, от които 250 млн. евро за нови предизвикателства, както са определени по Прегледа на състоянието на ОСП. Тези пари ще бъдат разпределени сред всички страни-членки и трябва да бъдат поети ангажименти за тяхното използване през 2009 г.
По Споразумението за проверка на състоянието допълнителни средства за развитие на селското стопанство ще бъдат отпуснати от 2010 г. за 15-те "стари" държави-членки.

Повечето от "новите" държави-членки ще получат допълнителни средства за развитие на селското стопанство по проверката на състоянието от 2013 г., а България и Румъния от 2016 г., когато задължителната модулация (промяна на структурата на финансиране от директни плащания към програми за развитие на селските райони) ще се прилага спрямо тях поради пълното им включване в схемата за преки плащания, подчертава еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер Боел.

Споразумението за проверка на състоянието по никакъв начин не изключва, че България и Румъния не могат да ползват понастоящем наличните средства по техните програми за развитие на селското стопанство за справяне с нови предизвикателства. Има възможност да се засилят действията свързани с биоразнообразието, управлението на водите, възобновяемите енергоизточници, промяната в климата и преструктурирането на млечния сектор. Те могат да променят по-нататък техните програми за подходящо справяне с нуждите им, включително с предложения за нови действия, които понастоящем не присъстват в техните програми, припомнят от Комисията.

С прегледа на състоянието на Общата селско стопанска политика (ОСП) всички нови страни-членки (ЕС12) ще се ползват от увеличение на техните финансови пакети за преки плащания на обща стойност 90 млн. евро. Тези допълнителни средства могат да бъдат използвани в рамките на общо установени правила, за специфична помощ, като например за защита или подобряване на околната среда, за справяне с недостатъците на млечния, сектор и секторите за производство на биволи, кози или овце, или за инструменти за управление на риска, се казва в писмения отговор до евродепутата Евгени Кирилов.

"Отговорът е задоволителен, но новите страни-членки не трябва да бъдат пренебрегвани, защото крайната цел на европейската политика трябва да бъде равенство на шансовете за всеки европейски гражданин, независимо къде живее", коментира Евгени Кирилов. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.