Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-04-2009

Валери Цветанов:Агенция САПАРД ще работи без почивен ден до края на май

"Служителите на Агенция САПАРД ще работят без почивен ден до края на май, за да може да бъдат разплатени всички проекти по предприсъединителната програма", заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов пред агенция "Фокус". Агенцията САПАРД ще работи дори и на Великден и Гергьовден.

Министърът поясни, че Държавен фонд „Земеделие" започва да се разплаща с бенефициентите на програмата от следващата седмица, уточни Цветанов. Всяка седмица в понеделник до края на май ще излиза списък на проектите, които ще се изплащат в седемдневен срок.

"Не е вярно, че Министерството на финансите е отказало да предостави от държавния бюджет 100 млн. лв. на фонд „Земеделие" за разплащане на прокети по програмата", каза Цветанов.

От вторник (21 април) земеделското министерство започва да приема заявленията на земеделските производители за европейските плащания на единица площ за кампания 2009 г. Срокът за това е до 15 май.

За целта земеделските служби на министерство ще работят непрекъснато до 15 май без почивен ден.

При процедурата на подаване на заявленията тази година са въведени нови методики с цел недопускане на опитите за измама. Фермерите трябва да предоставят нотариално заверени документи за право на ползване на обработваната от тях земя. Няма да бъдат допускани за подпомагане ливадите, мерите и пасищата, които досега са създавали проблеми, което според Цветанов е остра, но наложителна мярка. „Трябва един път завинаги да решим този проблем, за да убедим българските данъкоплатци, че няма да поспускаме грешки в тази връзка", обясни министърът.

Предприетите мерки са съгласувани с предварителния доклад на Европейската сметна палата за усвояването на средствата по преките европейски плащания. Валери Цветанов коментира, че във всички държави-членки в първите години са имали проблеми с преките плащания за обработваема площ.

Той съобщи, че в момента тече обществена поръчка по ЗОП за закупуване на GPS-и за ИСАК (Информационната система за администрация и контроли) и за СЗИП (Системата за идентификация на земеделските парцели).

Ще бъде обявена и обществена поръчка за ново ортофотозаснемане на земеделските площи. „Този път обаче кандидатите трябва да бъдат най-добрите фирми в страната, които имат пълен лиценз на Европейския съюз и НАТО за това, че правят качествени снимки", посочи Цветанов.

  
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.