Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-04-2009

Неуредени поземлени отношения може да спрат 40 на сто от евросубсидиите

Материал на Mediapool. Близо с 40 процента по-малко субсидии може да получат фермерите за тази година по схемата за единно плащане на площ, заради задължителното изискване да предоставят договори за ползване на земята.

Само 60 на сто от нивите за подпомагане от Европейския съюз са с уредени поземлени отношения, заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Ивайло Тодоров след среща във вторник с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.

Данните за 2008 г. показвали, че от общо очертани по карта 35 млн. дка площи за подпомагане селските стопани са регистрирали общо около 22 млн. декара обработваеми площи, за които имат договори за ползване.

В същото време бяха дублирани значителни площи, заради което на България й бяха отнети милиони евро от директните плащания за 2008 г., а фермери бяха санкционирани да не получават в следващи години евросубсидии.

За да бъдат преустановени случаите на злоупотреби при заявяването на площи по схемата за единно плащане на площ заради субсидиите, от фермерската асоциация предлагат да се промени срокът за сключване на споразумението за ползването на земеделските земи и вместо от 1 август до 30 септември, договорите да се подписват от 1 април до 30 юни за следващата стопанска година. "Това означава, че този който реално ползва земята ще получи субсидията по схемата за единно плащане на площ", коментира Тодоров.

Асоциацията настоява също така споразумението за ползването на земеделските земи да има приоритет пред документите за собственост при кандидатстване по схемите и мерките за подпомагане на площ.

Според организацията така субсидията щяла се получава от реалните ползватели на земята и ще се насърчи окрупняването на терените в едно землище.

От АЗПБ предлагат още пчелите да се третират като пасищни животни, тъй като в момента е изключена възможността общините да подписват договори за ползване на мери и пасища със земеделски производители, които разполагат пчелините си на пасища от държавния поземлен фонд или общинска собственост.

В същото време агроминистърът призовава земеделските производители да се включат активно в кампанията за регистрация на нивите за евросебисдии- Срокът да това изтича на 15 май, след това за всеки ден просрочие субсидията се намалява с 1 процент.

Над 84 000 земеделски производители в страната имат право да кандидатстват за общо 287.399 млн. евро през 2009 г.

Тръгнало е и обявяване на обществена поръчка за закупуване на 200 GPS-а, с които общинските земеделски служби ще правят проверки за припокриване на обработваемите площи, за които са подадени заявления за подпомагане. От юли ще се сформират мобилни екипи от служителите на Техническия инспекторат при Държавен фонд "Земеделие%, които при нужда ще се включват в проверките на нивите.

 

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.