Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-04-2009

ЕК започва обществено обсъждане по Зелената книга за бъдещето на ОСП в областта на рибарството

Зелената книга за бъдещето на Общата европейска политика в областта на рибарството на Европейската комисия анализира недостатъците на сегашната политика и поставя началото на широко обществено допитване как те да бъдат преодолени. Рибари и други заинтересовани страни от сектора, в но също така учени, гражданското общество и граждани, проявяващи интерес, се приканват да се произнесат до 31 декември 2009 година относно бъдещето, пред което е изправено европейското рибарство, предава Рапид.

Допитването ще е първа стъпка в процеса, който трябва да доведе до радикална реформа в Общата политика в областта на рибарството . Комисията ще обобщи резултатите от него през първата половина на 2010 година.

Целта на приетата Зелена книга е двояка: да повиши информираността за предизвикателствата, пред които е изправен секторът през последните години и да потърси обществена реакция, която да се трансформира в модерен, новаторски и по-общоприет подход към регулирането на рибарството.

Документът анализира всички страни на политиката в областта на рибарството и обяснява защо някои проблеми остават нерешени въпреки напредъка след реформата от 2002 година. Един от основните проблеми е намаляването на европейските рибни запаси: 88 % от запасите са подложени на прекомерен риболов (за сравнение същото важи за 25 % в световен мащаб) и 30 % са „извън безопасните биологически граници", т.е. те не могат да се възпроизвеждат в нормална степен, тъй като възпроизвеждащата се популация е сериозно намаляла.

Въпреки това в много риболовни райони продължаваме да ловим 2 или 3 пъти повече риба от нивата, осигуряващи стабилност на запасите. Това е най-вече резултат от свръхкапацитета на флотите. В действителност този свръхкапацитет е икономически неефективен, защото той не само че изтощава запасите, но и непрекъснато намалява печалбите на сектора.

Освен свръхкапацитета, документът посочва други четири структурни слабости на сегашния подход:

  • липсата на точни цели в политиката, особено по отношение на отговорността в областта на околната среда и съчетанието с морски въпроси от общ характер;
  • твърде централизирана система за вземане на решения, търсеща краткосрочни решения, които в повечето случаи подкопават дългосрочната устойчивост;
  • рамка, която не предоставя достатъчно отговорности на сектора
  • отсъствие на политическа воля за спазване на ограниченията за риболов.

Тези въпроси подлежат на разглеждане при положение, че Европа подсигурява две трети от нуждите си от морски продукти чрез внос.

Комисията изразява загриженост, че ако в близките години не бъде постигнато по-екологосъобразно и устойчиво развитие, резултатът ще е изтощаване на морските ресурси и икономически нежизнеспособен риболовен сектор. Ако обаче следващата реформа пренесе в 21-ви век Общата политика в областта на риболова, това ще облагодетелства не само рибарите или крайбрежните области, но и всички европейски граждани.

След допълнителна консултация със заинтересованите страни Комисията ще подготви доклад за оценка на въздействието и ще разработи предложение за нов основен регламент. Това предложение може да бъде представено на Европейския парламент и на Съвета в началото на 2011 г. с оглед приемането му през 2012 година.

 

Подробна информация по българската Опреративна програма "Рибарство" /2007-2013 г./ четете в рамките на специализирана рубрика на Портал ЕВРОПА  по Обща селскостопанска политика на ЕС  ТУК

 

  
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.