Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-05-2009

ЕС и САЩ се споразумяха по спора за внос на говеждо месо

САЩ и Европейския съюз се съгласиха "да заровят томахавката" в спора за американското говеждо месо, третирано с хормони - един от най-дългите и най-тежки търговски спорове, съобщава EUbusiness.  Сделката, която все още не е финализирана, премахва заплахата от нови регулаторни мерки за европейски продукти, от френското сирене "Рокфор"до италианската минерална вода, които трябваше да бъдат въведени по-късно тази седмица. В замяна, през следващите години Европа почти ще учетвори квотата си за безмитен внос на американско говеждо без хормони.

Американсият търговски представител Рон Кърк и комисарят по търговията Катрин Аштън каза, че споразумението предлага "прагматичен път за напредък" в спора, който дълго беше "трън в очите" при едни от най-тесните търговски връзки в света.

"Споразумението е от наш общ интерес, а сега ще обсъдим това със съответните производители и клиенти е усилие да бъде финализиран възможно най-скоро", казаха те в съвместно изявление.
Споразумението ще осигури допълнителен безмитен достъп до европейските пазари за американско говеждо от добитък, който не е бил третиран с хормони за растеж, гласи изявлението.

Първоначално количествата ще нараснат на 20 000 тона говеждо - в допълнение към сега позволените 11 500 тона - за първите три години, като в началото на четвъртата година вносът ще може да достигне 45 000 тона.

Спорът започна през 1998 год., когато ЕС забрани американското говеждо, тъй като американските производители използват определен вид хормони, които не са позволени в европейския блок. Световната търговска организация, преди 11 години постанови, че тази забрана противоречи на правилата на СТО и позволи на САЩ да наложи в отговор мерки срещу европейските продукти.

Според споразумението, постигнато от Кърк и Аштън, Вашингтон ще запази действащите санкции без да налага нови задължения на европейските стоки през следващите три години.

На четвъртата година САЩ ще премахне всички санкции.
Двете страни ще се въздържат и от жалби към СТО по отношение на забраната на ЕС за говеждо за поне 18 месеца.
Преди края на четиригодишния период, двете страни ще се опитат да сключат дългосрочно споразумение, гласи още изявлението.

"Постигането на споразумение по този въпрос ще бъде ясен знак за ангажимента да се работи по - и, където е възможно - да се разрешат двустранните спорове в нашите търговски връзки", заявиха Кърк и Аштън. "Ще продължим близкото си сътрудничество по други неуредени въпроси в бъдеще", казаха те.

Спорът достигна върховата си точка в последните дни от управлението на Джордж Буш, когато Вашингтон реши да наложи нови тарифни ограничения на европейските продукти във връзка със забраната на ЕС за американското говеждо с хормони.

Според отмененото решение, митото на френското сирене "Рокфор" щяха да бъдат трикратно увеличени тази седмица, което раздразни французите, където деликатесът се смята за национална икона.

 

  
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.