Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-05-2009

Европейско НПО критикува европейските политики за развитие на биоразнообразието

Европейските правителства злоупотребяват с фондовете за развитие на селските райони на ЕС, като дават прави на лобита на ферми, вместо да ги използват за проекти, които да повишат биологичното разнообразие.  Това твърди Ариел Брунер, старши отговорник по селскостопанската политика на ЕС в международната неправителствена организация "Бърдлайф интернешънъл". Тя представи специален доклад по темата за развитието на биоразнообразието в националните Програми за развитие на селските райони, предава EurActiv.

"Показахме, че има много злоупотреби, че държавите-членки явно покровителстват определени лобита на ферми, а не подкрепата за околната среда", каза Брунер. Той се оплака, че националните правителства не успяват да се възползват от възможностите за околната среда, предоставени от политиката за развитие на селските райони на ЕС.

Изследването на "Бърдлайф" разглежда потенциалните ефекти от програмите за развитие на селските райони в периода 2007-2013, като представя примери за най-добри и най-лоши практики. Отрицателните примери включват "зле съставени схеми", които дават пари за фермери, за да обработват хълмисти склонове, като по този начин допринасят за ерозията, въвеждат нови мерки, които използват същото количество торове като преди или създават супер интензивни маслинови плантации.

Според "Бърдлайф" инвестирането в развитие на селските райони понякога дори "активно подпомага разрушаването на околната среда". Например,в Португалия 200 000 хектара, богати на различни биологични видове, са определени за поливно земеделие, което сериозно ще навреди на застрашени видове и ще влоши ситуацията с използването на вода по неустойчив начин.

"Развитието на селските райони осигурява много добра инфраструктура, ако искаме тя да проработи", каза Брунер. Действително, когато е приложена добре, политиката за развитие на сеслките райони може да разреши много от проблемите в селските области, като разрушаване на почвата, изчерпване на водните ресурси, намаляване на популациите на дивите животни и климатичните промени, припомнят експертите.

За подобряване на биоразнообразието "Бърдлайф" призовава за спиране на неефективните схеми, като ги определя като "прикрита подкрепа за доходите на фермерите". Организацията поиска от ЕС да изработи нова стратегия, след като направи пълен анализ на необходимите мерки, а не просто предложи мерки без предварителна оценка на въздействието им.
Експертите препоръчват и независима оценка и наблюдение на въздействията на политиката за развитие на селските райони.

Мартин Шеле, ръководител на звеното за околната среда към Генерална дирекция по селското стопанство и развитие на селските райони, каза, че макар изследването със сигурност се отнася към правилните въпроси и заключенията му звучат разумни, то се нуждае от "двойна проверка".

Той призна, че "бихме могли да се справим по-добре и трябва да се опитаме", но че икономическата устойчивост на селското стопанство не бива да бъде забравяна, тъй като фермерите трябва да си изкарват прехраната".

Клаус Щерн, агроном и одитор в Европейската сметна палата, приветства изследването като "навременно". Сметната палата подготвя преглед на мерките по околната среда на ОСП, за да провери дали те са ефективни по отношение на биоразнообразието, почвите и водите и т.н. 

Щерн описа разкритията на доклада като "много тревожни", тъй като Сметната палата очаква държавите-членки да имат "анализ за силните и слабите страни, както и ясна стратегия за справянето с тях". Сметната палата, обаче е наясно, че това е "политическа игра" и къде се крият "позорните тайни", завършва той.

Пълният текст на доклада на BirdLife за ефективността на мерките по ПРСР за биоразнообразието четете на английски език ТУК.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.