Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-05-2009

Най-успешните евродепутати: Мариела Баева, Душана Здравкова и Кристиан Вигенин

БГ-евродепутатите в АЛДЕ са работили най-ефективно между 2007 и 2009 г., е оценката на читателите на Портал ЕВРОПА.

Представяме ви резултатите от гражданската онлайн-оценка на дейността на българските евродепутати, осъществена от Портал ЕВРОПА: „За да избера утре, искам да оценя днес – какво (не) свършиха осемнайсетте за мандат 2007-2009?”

Общо 1 641 души са участвали в онлайн-анкетата на доброволен принцип, която беше отворена на 29.04.2009 г. и приключи на 17.05.2009 г.

Предварително бяха взети необходимите технически мерки за недопускане на манипулиране на резултатите - имаше ограничение за максимум едно гласуване от един компютър. Разбира се констатираме партийно гласуване - т.е. организирани групи привърженици на определени евродепутати, партии и политически групи са участвали масово в анкетата. Това беше и една от целите на анкетата - да насърчи политически активните граждани да изразят мнение и да направят информиран избор.


Най-успешен БГ-евродепутат

Онлайн-оценката на осемнайсетимата ни представители в ЕП включваше въпроса "Кой беше най-успешният български евродепутат?" Най-успешният евродепутат е събралата 526 гласа (27.7% от всички гласували) Мариела Баева - АЛДЕ-ДПС.

 

 


На второ място - Душана Здравкова от ЕНП-ЕД - ГЕРБ с 257 гласа (13.5% от гласовете).

 

 


На трета позиция като най-успешен български евродепутат е посочен Кристиан Вигенин - ПЕС-БСП с 244 гласа или 12.8% от подадените гласове.

Прави впечатление, че двама от номинираните евродепутати не са включени от партийните си централи в кандидат-евродепутатските листи за вота на 7 юни: Мариела Баева и Душана Здравкова, а Кристиан Вигенин е поставен на трета позиция в листата, докато през 2007 година беше водач на тогавашната "Платформа Европейски социалисти".

Четвърта в класацията е друга представителка на АЛДЕ: Филиз Хюсменова, сегашен водач на листата на ДПС (както и през 2007 г.).

Иначе, със своите 130 гласа, определената за водач на листата на ГЕРБ за избори'2009 Румяна Желева е получила 6.8% от гласовете на читателите на Портал ЕВРОПА, а Илиана Йотова - която е на втора позиция след вицепремиера Ивайло Калфин в листата на "Коалиция за България", има едва седем гласа, което прави 0.4% от участвалите в анкетата.

ВИЖТЕ ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ АНКЕТАТА ТУК

Подреждането на новите листи и междинните резултати

В периода, в който се провеждаше нашата анкета, българските политически формации обявиха състава на своите листи с кандидати за следващия мандат на ЕП. Някои от осемнайсетте сегашни членове на ЕП попаднаха и в новите листи, някои - не.

голям размер

Например Румяна Желева стана водач на листата на ГЕРБ, а водачът от 2007 г. Душана Здравкова не беше включена в новата листа. Водачът на лявата листа от 2007 г. Кристиан Вигенин, който е и зам.-председател на Групата на ПЕС, сега беше поставен на трета позиция в листата, оглавявана от Ивайло Калфин, следван от Илиана Йотова. Досегашните евродепутати Атанас Папаризов (БСП, досега ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП), Николай Младенов (ГЕРБ) и Мариела Баева (ДПС) също не бяха предложени за нов мандат в ЕП от своите партии. Освен това Биляна Раева, която беше водач на листата на НДСВ през 2007 г. и единствена успя да влезе в ЕП от тази партия, е поставена в сегашната листа на жълтите на четвърто място (водач е Меглена Кунева). Трябва да се отбележи още, че Петя Ставрева (ЕНП-ЕД), която влезе с листата на ГЕРБ от квотата на БЗНС-НС през 2007 г., сега е кандидат в листата на Синята Коалиция под номер три.

Екипът на Портал ЕВРОПА отчита, че новините за листи'2009 са повлияли върху динамиката на нашето онлайн-допитване и съответно върху резултата.

С обявяването на новите листи се е повишил броят на положителните оценки за Кристиан Вигенин, Душана Здравкова и Николай Младенов.

Очаквания към новите БГ-евродепутати

Въпреки това обаче читателите, участвали в онлайн-допитването, са категорични в мнозинството си, че биха гласували за същата политическа сила, дори и техният фаворит да не попадне в листата (64% спрямо 27 на сто, които биха гласували за друга политическа сила и 9%, които изобщо не биха гласували).

Читателите биха искали седемнайсетимата нови български евродепутати да бъдат лоялни към своята политическа група (65% от гласувалите), а 35 на сто от тях казват, че искат евродепутатите да действат "по собствен дневен ред - както решат".

Най-успешни БГ-евродепутати по политическа група

голям размер

Българските евродепутати от Групата на АЛДЕ бяха най-добри, смятат 37% от гласувалите читатели. Така ДПС и НДСВ получават най-висока оценка за работата на своите представители в Групата на либералите в ЕП. На второ място е поставена десницата - 31% за българските евродепутати от ГЕРБ в Групата на ЕНП-ЕД, следвани от социалистите (БСП-ПЕС) с 19 на сто и най-малко положителни мнения за тримата от "Атака", които в ЕП са независими - едва 13%.

Ето какво сочат резултатите и от четирите въпроса в анкетата, свързани с трите политически групи, в които членуват нашите евродепутати, както и с тримата от "Атака", които са независими след разпадането на съществувалата в началото група ИТС:

Единствено българските представители в Групата на АЛДЕ събират от читателите повече положителни, отколкото отрицателни оценки за работата си в ЕП. 38 на сто от участвалите в анкетата дават положителна оценка на Биляна Раева (НДСВ), Филиз Хюсменова, Владко Панайотов, Мариела Баева и Метин Казак (и четиримата от ДПС), а 35% - отрицателна. Разликата е едва 3 процента.

Най-много критика събират тримата евродепутати от "Атака", които не членуват в политическа група в ЕП: според 55% от читателите те са работили зле, като едва 17% от гласувалите дават положителна оценка на работата на Димитър Стоянов, Десислав Чуколов и Слави Бинев.

Отрицателните оценки за работата на петимата български евродепутати в Групата на ЕНП-ЕД надделяват с осем процента над положителните. Близо една трета от читателите, участвали в онлайн-оценяването, отговарят или с "Не ги забелязах", или с "Нито добре, нито зле", на въпроса как според тях работиха представителите на ГЕРБ Румяна Желева, Владимир Уручев, Петя Ставрева, Душана Здравкова и Николай Младенов.

При социалистите също доминира отговор "Зле" на този въпрос, обаче процентът на отрицателните отговори спрямо положителните е по-малък, отколкото при десните: близо 32% от читателите ни смятат, че петимата българи в ПЕС са работили "Добре" през мандата. 37 на сто пък посочват, че Илиана Йотова, Маруся Любчева, Евгени Кирилов, Атанас Папаризов и Кристиан Вигенин са се справили "Зле".

ПЪЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ АНКЕТАТА - ТУК


На ТОЗИ линк читателите на Портал ЕВРОПА са поканени да участват в първите по рода си в родното виртуално пространство предварителни онлайн-избори за новите български членове на Европейския парламент.


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.