Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-07-2009

Личността на Тони Блеър разпалва споровете около създаването на поста „президент на ЕС”

Един от доста спорните въпроси преди предстоящото ратифициране на Договора от Лисабон е създаването на позицията председател на Европейския съвет. Непрестанни дискусии се водят преди вземането на окончателните решения за това, колко власт да има новият председател – както го наричат европейците, „президентът на Европейския съюз” – и каква би била най-подходящата личност да заеме този пост за първи път в историята на ЕС.

Портал ЕВРОПА ви представя части от анализ по темата на „Дойче веле”.

Кандидатурата на Тони Блеър е сред водещите в неофициалната надпревара за бъдещия пост на председател на Европейския съвет. Въпреки че официалният говорител на бившия британски премиер неколкократно отрече спекулациите по темата, в медийното пространство постоянно витаят информации за широката европейска подкрепа на една бъдеща кандидатура.

Много изтъкнати личности и лидери на европейски страни се изказаха в подкрепа на Тони Блеър. Италианският министър-председател Силвио Берлускони го определи като идеален кандидат и не пропусна да изтъкне качествата му на харизматична личност, които ще допринесат за авторитета му като лидер на ЕС. Берлускони подчерта, че приемането на Лисабонския договор е наложително, за да може Европа най-накрая да се обедини около един достоен председател.

Настоящият премиер на Великобритания Гордън Браун също се изказа ласкаво за предшественика си и обяви, че лейбъристкото правителство на Острова ще застане зад неговата кандидатура, когато започнат процесите по създаване на новата позиция.

Експертката от Европейския съвет за международни отношения Улрике Геро е убедена, че евентуалната кандидатура на Блеър ще е без реална конкуренция. “Аз мисля, че Блеър се ползва с доверие в Европа заради това, че започна проевропейска политика, веднага след като дойде на власт през 1999 г. Той е известен с нестихващия си ентусиазъм, отдадеността си и безкрайното желание да доведе нещата до успешен край – всички тези качества го правят подходящ за поста председател на Европейския съвет”, каза тя, цитирана от “Дойче веле”.

Тони Блеър

В крайна сметка дори и да се окаже, че единственият кандидат за поста е  Тони Блеър, избирането му няма да премине без ожесточени спорове. Блеър натрупа много негативи заради част от решенията си по времето, когато заемаше длъжността министър-председател на Обединеното кралство. Изпращането на британските военни сили в Ирак в подкрепа на Съединените щати бе повод за сериозни полемики в Европейския съюз. Още тогава той си създаде множество опоненти.

“Възможността Тони Блеър да стане първият председател на Европейския съвет е абсурдна и ще доведе до крачна назад в развитието на Европейския съюз”, заявиха в Страсбург лидерите на Групата на Зелените в Европейския парламент, подкрепени от високопоставени фигури от Европейската левица.

Британската опозиционна Консервативна партия, която е за намаляване на влиянието на ЕС върху страните-членки, на свой ред се обяви твърдо против създаването на поста председател на Европа и потенциалното избиране на Блеър за негов пръв титуляр.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.