Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-07-2009

Евродепутат Мария Неделчева: „Най-големите проблеми са във Фонд „Земеделие”

Единственият български евродепутат в Комисията по земеделие в ЕП дискутира онлайн с читатели на Портал ЕВРОПА проблемите в агросектора.

Вярвам, че където има нарушения, виновните ще понесат отговорността си - така членът на Европейския парламент Мария Неделчева (ЕНП-ГЕРБ) коментира започналата днес проверка на ЕК и ОЛАФ в Агенция САПАРД у нас.

Както бе съобщено, от днес до 31 юли служители на Генерална дирекция "Земеделие" в Европейската комисия и инспектори от Европейската служба за борба с измамите проверяват 98 вече изплатени агро-проекти, по част от които има образувани досъдебни производства за злоупотреби.

"Проверява се реалната ситуация в момента по регистрирани нередности. Нека да изчакаме какви ще бъдат констатациите каква ще се окаже реалната картина. Съобразно нея вярвам, че ще бъдат взети правилните решения", написа Неделчева по време на онлайн-дискусия с читателите на Портал ЕВРОПА, посветена на проблемите на европейското земеделие.

От това, какво ще констатират инспекторите, до голяма степен ще зависи съдбата на блокираните пари по САПАРД, стана ясно по време на интернет-срещата.

Мария Неделчева заяви, че приоритетите й като единствен български член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в настоящия мандат на ЕП са да участва активно в оздравителната реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП), както и интересите на България да не бъдат ощетени.

С влизането в сила на Договора от Лисабон, Европейският парламент за първи път ще придобие реална тежест в определянето на ОСП, за разлика от сега, когато - по силата на Договора от Ница - има право само на мнение и на поправки в бюджета, обясни новоизбраният евродепутат и съобщи, че след 31 август ЕК ще излезе с анализ за нови мерки, чрез които европейското земеделие да стане по-конкурентно и пазарно ориентирано.

Пълния текст на интернет-разговора вижте ТУК.

"Моя цел е и българските бенефециенти да имат равен и реален достъп до средствата по земеделските програми" - допълни тя и декларира, че в своята работа като евродепутат ще разчита на експертната помощ на българските браншови организации. Мария Неделчева сподели, че вече е разговаряла със свои колеги в ЕП от държави със сходни агропроблеми като нашите, както и с евродепутати от Франция и Германия. "Естествено всеки защитава интересите на държавата си, но ви уверявам, че водещ е разумният компромис", обясни още тя.


На читателски въпрос за полезните ходове в посока изравняване на субсидиите на българските земеделски производители с тези в "старите" държави-членки на ЕС, Мария Неделчева коментира, че предоговарянето на вече сключени споразумения за нивата на субсидиите в България е "малко трудна и граничеща с нереалното" задача. По думите й България е държавата, договорила най-ниски стойности на субсидиите. "Не можем да се оправдаваме и виним Франция, че има по-високи, а да помислим и намерим решение за подобряване на ситуацията в България в рамките на възможностите, които имаме" - написа евродепутатът от ГЕРБ и допълни, че според нея първо трябва да усвоим максимално това, което получаваме като финансиране от ЕС.

Според Мария Неделчева държавните помощи в земеделието трябва да се преосмислят, а неусвоените преки плащания в кратки срокове да се реинвестират в преструктуриране на нерентабилни и неконкурентоспособни производства и дейности.

Тя съобщи, че на последното си заседание членовете на Комисията по селско стопанство в ЕП са обсъждали проблемите на млекопроизводителите и състоянието на млечния сектор в Европа. "За съжаление и в новия бюджет за 2010 отделените средства са по-малко, а състоянието на сектора се е утежнило, включително заради световната криза", разказа Мария Неделчева.

"Как ще се конкурираме срещу силно субсидирана продукция без нашите стопани да получават и цент от държавата или да получават плащанията си нерегулярно?" - запита читател в онлайн-чата. Евродепутат Неделчева коментира, че липсата на интегрирана стратегия за субсидиране на българските производители допълнително намалява конкуретноспособността на продукцията. Сред секторите с най-много проблеми в българското селско стопанство Неделчева изтъкна животновъдството и заяви: "Вярвам, че цялостната държавна политика по отношение на земеделието трябва и ще бъде преразгледана". По думите й това е приоритет на новата управляваща партия в България.

Според Мария Неделчева има изоставане по т.нар. Втори стълб на ОСП, който регулира прилагането на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в България. "Има необходимост от преразглеждане на програмата", смята тя.

Неделчева разказа, че едно от предложенията на Европейския гаранционен фонд е, неусвоените средства по преките плащания да бъдат влагани в развитие на селските региони, което представлява прехвръляне на средства от Първи към Втори стълб. "За съжаление България така и не изрази досега позиция по тази въпрос", заключи членът на ЕП.

Според участник в чата изоставането по Втория стълб се дължи на неподготвеност на кадрите в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за определяне на допустимите площи за подпомагане. Друг читател е категоричен, че има изключително много проблеми в оценяването на проектите и тяхното стартиране.

Коментарът на евродепутата на тези мнения е, че ще бъде определен нов Управителен съвет (УС) на ДФЗ. Трябва да бъдат и ще бъдат преразгледани също функциите на Фонда, отбеляза Мария Неделчева. По думите й е важно да се промени връзката между Фонда и Разплащателната агенция и тя да бъде оптимизирана: "Знам, че колегите от Министерството на земеделието имат волята и работят активно от първия момент по тези въпроси и процедури".

Неделчева е категорична, че най-големите проблеми са във Фонд "Земеделие. "Там очаквайте цялостна ревизия и преразглеждане на проекти и програми", обяви тя.

Мария Неделчева съобщи, че е разговаряла с новия министър на земеделието Мирослав Найденов за нуждата от ясни правила, единни критерии и оценки - "Знам, че той е наясно с това и ще направи необходимото за тяхното въвеждане и прилагане", написа Неделчева в чат-форума на Портал ЕВРОПА. Според нея министърът е човек, "който не само слуша, но и чува".

От интернет-дискусията стана ясно още, че има "принципно намерение" за удължаване на действието на мярката "Млад фермер" от ПРСР, което ще се комбинира с отстраняване на сегашните слабости в подпомагането на младите земеделски производители - като например тежестта на процедурите и сроковете за достъп и получаване на средствата.


Евродепутат Мария Неделчева (ЕНП-ГЕРБ) се ангажира да предаде няколко конкретни читателски въпроси и мнения лично на новия министър на земеделието, както и да участва в следващ онлайн-чат с аудиторията на Портал ЕВРОПА по проблемите в агросектора.

Онлайн-дискусията е част от инициативата „Твоят глас в Европейския съюз” на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.