Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-05-2004

ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР НА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

От 1979-та година насам Европейският парламент се избира директно. Това означава, че във всяка държава-членка на Европейския съюз гражданите могат да избират своите депутати – на общи, свободни и директни избори – на всеки пет години. Изборът се произвежда с кандидатски листи и според пропорционалната избирателна система. Големите държави могат да разпределят територията си в изборни райони. Всеки гражданин на Европейския съюз над 18 години има право да гласува, а кандидатстващите за депутати трябва да са навършили 21 години. Депутатите в Европейския парламент няма право същевременно да имат и мандат в националния си парламент. рЗа Ирландия и Великобритания изключенията от това правило важат до 2009-та година.

След приемането на 10-те нови-държави членки на Европейския съюз броят на депутатите в новия Парламент ще се увеличи от 626 на 732. За германските мандати кандидатстват 967 души, сред които 287 жени. Те представляват 21 партии и политически обединения.

Общият брой на избирателите, които имат право да подадат гласа си, е 450 милиона. В Германия имащите право на глас са 63 милиона 600 хиляди. Сред тях и 2 млн души от други държави-членки на Европейския съюз, които живеят в Германия и могат тук да упражнят правото си на глас. Гласа си за първи път сега ще могат да дадат и 4 млн души, които досега не са имали това право.

Изборите в 25-те държави-членки на Европейския съюз няма да се проведат в един и същи ден. Най-напред ще се гласува във Великобритания и Холандия – на 10 юни, ще последват Ирландия и Чехия на 11 юни, след което – Италия, Латвия и Малта на 12 юни. Във всички останали държави изборите ще са на 13-ти.

Германските граждани, чието местожителство е в някоя от другите държави-членки на Европейския съюз, също ще могат да гласуват. Или чрез писма до тяхното последно местожителство в Германия, или като отидат на гласуват на място. Важно е, обаче, да се знае – може да се гласува само веднъж.

Германците ще имат право да гласуват и извън Европейския съюз – по принцип всички германци, които живеят в чужбина, биха могли да се включат в изборите. С едно единствено изключение – ако са живяли по-дълго от 25 години непрекъснато извън федералната република в някоя държава, която не членува в Европейския съюз. В този случай те губят правото си на глас.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.