Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-09-2009

Заместник-председателят на ЕП Даяна Уолис представи акцентите на Стокхолмската програма в София

В София се откри правна конференция на тема „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения". Организатор на събитието е Българската асоциация за европейско право (БАЕЛ), а основните участници - заместник-председателят на Европейския парламент Даяна Уолис и българският съдия в Съда на европейските общности Александър Арабаджиев, който е и председател на БАЕЛ.

Събитието откриха Душана Здравкова, съдия в Варненския окръжен съд и бивш евродепутат /2007 г. 2009 г./, и Александър Арабаджиев. Българският съдия в Съда на европейските общности подчерта, че е важно да се говори по темата как българската правна общвост и съдебна система участва в изграждането на общоевропейското пространство на свобода, сигурност и правосъдие.

Евродепутатът от АЛДЕ Даяна Уолис представи пред членове на Висшия съдебен съвет, съдии от ВКС и ВАС, от Конституционния съд, депутати, университетски преподаватели основните акценти от представения на 10 юни 2009 г.  Документ на Комисията до Европейския парламент и до Съвета "Пространство на свобода, сигурност и правосъдие за гражданите", известен като Стокхолмската програма.

Уолис е на първото си посещение в България по покана на Душана Здравкова. Британският евродепутат е заместник-председател на ЕП.

Даяна Уолис заяви пред участниците във форума, че с 5-годишната Стокхолмската програма за първи път след терористичните атаки от 2001 г. ЕС е достигнал до "момента на равновесие " в реформите в правосъдието на Общността, защото гражданите очакват по-голяма активност по отношение на заканодателните дейности, свързани с всекидневната им стопанска дейност и граждански права. Евродепутатът подчерта, че залегналите в документа мерки имат за цел да направят по - ясни и активни четирите основни свободи и най-вече свободата на движение.

Уолис съобщи, че четири комисии в ЕП работят по становища по т.нар. Стокхолмска програма  а Парламентът ще излезе с обща позиция до няколко седмици. Тя прогнозира, че позицията на ЕП ще е по-амбициозна от намеренията на Комисията. Евродепутатът съобщи и, че през декември ще бъде представен електронен портал по правосъдие в ЕС, който ще предоставя информация за правовите и съдебни системи на държавите - членки.

Изложения за ролята на съдебната система за Европа на правосъдието и справедливостта и за функциите на ВСС направиха ръководителят на представителството на ЕК в България Зинаида Златанова и Иван Димов, член на ВСС. Съдия Арабаджиев изнесе интересна лекция относно контрола от страна на Съда на Европейските общности върху общностните актове в областта на свобода, сигурност и правосъдие.

Конференцията продължава с обсъждане на теми като ролята на националните юристи в европейската правна структура, улесняване на достъпа на гражданите до правосъдие и проблеми на взаимното признаване по наказателно-правни въпроси.

 

Интервю с  Душана Здравкова по темата четете ТУК .  Посетете и интернет сайта на ЕС по темата за правосъдието и сигурността на английски език.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.