Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
18-05-2004

КОЙ И КАК СЕ ГРИЖИ ЗА СИГУРНОСТТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ИРАК - ПОГЛЕД КЪМ АТЕНТАТА В БАГДАД, ПРИ КОЙТО ЗАГИНА РОТАЦИОННИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПРЕХОДНИЯ УПРАВЛЯВАЩ СЪВЕТ

Защо е възможно в зелената зона в Багдад да се случи самоубийствен атентат, при който да загине председателят на Временния управляващ съвет на Ирак? - отговор - от Огнян Бояджиев:

Почти банален новинарски сюжет, почти предвидими обстоятелства, почти неизменните обичайни заподозрени ... И не почти, а направо същите реакции на политическите лидери по света – на “гняв”, “решимост”, “осъждане” и така нататък. Да го кажем на френски – déjà vu. Всеки е потресен, ужасен, дълбоко потресен; засилва се решимостта за отпор срещу тероризма ... Убит е лидерът на иракското правителство, ротационният – това впрочем се случва за втори път, след като миналия септември от раните си почина Акила Хашими, водещ кандидат за посланик на Ирак в ООН. Тепърва ще се види каква е тази неизвестна група, поела отговорност за атентата и ще се изясняват обстоятелствата около него. И естествено индексите на борсите падат, кой ли печели? Но не това е най-важното. Важно е да се отговори на въпроса, защо стават тези неща? Противниците на Буш казват: защото коалиционните войници се провалят в сигурността на Ирак, а и българските войници са там и това е лошо. Защитниците на Буш ще кажат – Америка не е окупатор, виновни са ислямските терористи, които са против демократичния ред, трябва да устискаме. И двете тези са déjà vu. Но има един елемент в така описаната от мен déjà vu – картина, който обаче не е същият, не е вече видян, не е предвидим и ни най-малко не е банален. Критици казват: коалицията не е в състояние да поддържа сигурността. Оказва се, че част от многото пари, които коалицията налива за “мироопазването” в Ирак, са предназначени за специални обучения за това, как да се пазят иракските лидери, или как да бъдат пазени. Е, Изедин Салим не е пожелал такова обучение. Това каза говорителят на коалицията на брифинг в Багдад, Дан Сенър:

Много трудно време е за всички. Разбираме емоциите. От създаването на Преходния управляващ съвет, коалицията дава финансова подкрепа за сигурността – бронезащитни дрехи, оръжие, бронирани коли – за личната сигурност на членовете на съвета. Правим и 6-седмични курсове по самоотбрана, 200 иракски функционери са минали през тях, и техните бодигардове. Г-н Селим реши, че бодигардове ще му бъдат роднини, братовчеди и племенници – това е негов избор. За нещастие никой от бодигардовете му не е посетил тези курсове по сигурност. Това пак бе по негов избор. Парите ги има, но курсовете са въпрос на личен избор на иракчаните.

Има ли Америка достатъчно войници в Ирак? Бригаден генерал Кимит от коалицията коментира...

Боевете, които водим срещу радикалните милиции, не ни идват в повече. Те не представляват военна опасност. Те не са способни на организирана, дългосрочна, дисциплинирана военна стратегия, отвъд религиозния им фанатизъм. Имаме две възможности – да ги атакуваме и да провокираме ответ със стратегически последици; или да бъдем по-кротки и да предислоцираме войски вътре в самия Ирак.

Ще завърша със спрегнатата в медиите възможност, коалицията бързо да обучи иракска войска и полиция, и да се изтегли възможно най-скоро след предаването на суверенитета. Дали това е реална перспектива, щом дори членовете на Преходния управляващ съвет наемат братовчеди за бодигардове и не ги пращат на най-елементарно обучение по сигурност и самоотбрана?



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.