Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно / Видео

  • A+
  • A-
01-02-2010

БГНЕС: репортаж от международната конференция "Европа 2020 - гражданска визия"

Портал ЕВРОПА ви представя с картина и текст репортажа на Агенция БГНЕС от конференцията "Европа 2020 - гражданска визия", провела се на 29 и 30 януари 2010 г.

Срамувам се, че европейска страна се държи по този начин, коментира председателят на Комисията по образование и култура в Европейския парламент Дорис Пак блокадата на гръцките фермери на границата с България, предаде репортер на БГНЕС.

Тя отправи редица препоръки към Гърция, свързани с подобряването на отношенията със съседите. Дорис Пак осъди отношението на Гърция в оспорването на името на Македония. „Македония не пада от небето. Как може да се оспорват имена”, коментира тя. По думите на Дорис Пак, в спора между двете държави се намесва доза национализъм. Много хора са на мнение, че Турция не е точно европейска страна, защото малка част е в Европа, каза Дорис Пак по повод присъединяването на страната към ЕС. Тя посочи, че за разлика от Турция Хърватия се справя много по-добре с критериите за присъединяване, но нейните съседки й пречат. „Турция трябва да направи това, което и другите страни правят. Ние нарушихме правилата за България и Румъния и си взехме поука от това”, каза Пак по повод бъдещото членство на югоизточната ни съседка. Тя отбеляза, че страната трябва да се съобрази с изискванията на Съюза по отношение на свободата на словото, религиозните въпроси, правата на жените.


В качеството си на председател на Комисията по образование и култура в ЕП Дорис Пак очерта и някои от посоките на развитие на европейското образование. Според нея е необходима по-голяма мобилност на учителите. „Ако учителят не внушава любов към Европа, то тогава кой ще го направи”, запита тя. Д. Пак смята, че е необходимо да се отпуснат допълнителни средства за образование и култура, за създаването например на мобилна програма за творци.

По темата

Аудио

Видео 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.