Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-03-2010

ЕК призовава България да продължи със стриктната фискална дисциплина

Днес Европейската комисия проучи обновените конвергентни програми на 14 страни-членки - Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Франция, Финландия, Холандия, Словакия, Швеция и Финландия. Оценките трябва да се разглеждат на фона на острата икономическа и финансова криза, която има значително въздействие върху обществените финанси, коментира Рапид.

Мерките за стабилизация по Европейския план за икономическо възстановяване са довели до това повечето от страните да са обект на процедура заради прекомерен дефицит. От оценените страни само България и Естония планират да поддържат дефицит под 3% от БВП за програмния период.

Като цяло ЕК оценява очакванията за ръст в мнозинството от конвергентните програми като твърде оптимистични и това може да доведе до бюджетни резултати по-лоши от предвидените. Освен това в няколко случая стратегията за консолидация на бюджета не е подкрепена от конкретни мерки от 2011 г. нататък.

Обновяването на конвергентната програма на България цели поддържането на стабилна бюджетна позиция, която да се отрази в балансиран планиран бюджет, което се оценява като адекватно в сегашната икономическа ситуация. След постигането на дефицит от 1.9% от БВП през 2009г., очаква се бюджетът през 2010г. да бъде балансиран и през следващата година да се стабилизира в излишък от 0.1% през 2011 -2012г.

Общата фискална позиция изглежда рестриктивна през 2010г., като цяло неутрална през 2011 и дава възможност за известно отпускане през 2012. предприетите мерки за консолидация и силната политическа воля за фискална дисциплина се очаква частично да компенсират рисковете, произлизащи от малко по-благоприятните очаквания за ръста и събирането на приходи.

Програмата предвижда амбициозни структурни реформи, които целят засилване на устойчивостта на обществените финанси и същевременно да подпомогне икономическото възстановяване. Имайки предвид нуждата от осигуряването на устойчива конвергенция, България се приканва да продължи да отстоява стриктни фискални политики и да приложи планираните структурни реформи. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.