Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
02-06-2004

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗДАНИЯ ЗА ЗАПОЧНАЛАТА КАМПАНИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ

европейски издания предпочитат да отделят внимание на започналата кампания за европейски избори, като изразяват опасения, че апатията на избирателите ще опорочи този важен епизод в европейската история

 

 

Апатия в европейските избори

Базираният в Париж "Интернешънъл Хералд Трибюн" пише ,че европейските избиратели от двете страни на бившата Желязна завеса ще правят история следващата седмица, когато гласуват в първите избори за Европейски парламент след разширяването на Европейския съюз. Вестникът изразява опасения, че независимо от нарастналата роля на парламента с приемането на закони, които засягат всички европейци, участието в изборите от 10-ти до 13-ти юни може да се окаже пълен провал. Най-странното е, че най-малко хора вероятно ще гласуват в страните, които се присъединиха към съюза преди месец. Там само една трета от анкетираните са заявили, че ще участват в изборите.

Парижкият "Фигаро" е съгласен, че опасността от слабо участие в изборите е съвсем реална, независимо колко важни са резултатите от тези избори. Вестникът допълва, че навсякъде в Европа местните проблеми изместват на заден план истински европейския дебат.

Друг френски вестник "Монд" отбелязва ,че управляващата партия на президента Ширак и опозиционните социалисти се обвиняват взаимно за липсата на живот в дебата за бъдещето на Европа. "Тази изборна кампания пострада много силно от вътрешнополитически борби" - добавя вестникът.

Под заглавие "Невидимият парламент", "Либерасион" отбелязва, че кандидатите за депутати говорят за всичко друго, но не и за проблемите на Европа. "Това е признак на политическо късогледство на континент, който се намира в процес на засилваща се и необходима интеграция" - коментира "Либерасион".

Също в коментар "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" се спира на следващото разширяване на Европейския съюз. Съюзът няма да живее в мир и да се радва на стабилни икономически и политически условия, докато страните от юго-източна Европа не постигнат също политическа стабилност в рамките на съюза. "В интерес на Европейския съюз е не само да приеме в редиците си колокото е възможно по-бързо България, Румания и Хърватия, но също и страните от западните Балкани" пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Вестникът смята, че нерешеният статут на Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Черна гора е политически проблем, който възпира икономическото им развитие. "При конкретни ангажименти за бъдещо членство, продължава вестникът, спорните граници ще загубят сегашното си значение, а враждебно настроените съседи може да се превърнат в търговски партньори и дори в приятели".

 BBC



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.