Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-06-2004

“ОСНОВНО ПОЧИСТВАНЕ” ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

Люксембург, 2 юни – Граждански организации от цяла Европа днес връчиха метли на членовете на Управителния съвет на Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ), които пристигнаха за Годишната среща на Банката в Люксембург. Членовете на УС, които са финансови министри на 25-те страни-членки на Европейския съюз, бяха призовани да "почистят" банката от бъркотията и да започнат реформа на тази изключително мощна, но непрозрачна институция на Европейския съюз.

 

Днешната годишна среща на банката, първата след разширяването на ЕС, приветства новите десет страни- членки на ЕС, като новите акционери в ЕИБ. В деня на своето присъединяване към ЕС, България също ще стане акционер на Европейската Инвестиционна Банка. Поводът за празнуване не бе споделен от гражданските организации, които отбелязаха събитието със стартирането на нова кампания “Обществени пари в обществена полза: Как да накараме Европейската Инвестиционн Банка да работи в полза на хората и околната среда” [1] Кампанията е подкрепена от 58 национални и международни граждански организации.

 

Магда Стоцкиевич, която ръководи кампанията за реформа на ЕИБ от името на CEE Bankwatch Network и Friends of the Earth International, коментира, “Власт в комбинация с непрозрачност напълно противоречи на съвременната институционална практика. ЕИБ трябва спешно да "прочисти" своите противоречиви действия, а присъединяването на Управителите от новите страни-членки представлява идеална възможност за реалното осъществяване на реформа. По отношение на прозрачността, ограничения достъп до информация, както и други сфери, ние отправяме реалистични препоръки, които могат само да подобрят начина, по който да работи банката”.

 

Новата кампания на неправителствените организации призовава ЕИБ да работи като банка за развитие, само при гарантирани защитни политики при отпускане на заеми извън ЕС, при наличието на секторни политики, съобразени с опазването на околната среда, създаването на механизъм за подаване на жалби от засегнатите граждани, ефективни мерки за борба с корупцията, както и разработването на социална и политически устойчива стратегия за отпускане на заеми на частния сектор.

 

От 1990 г. досега ЕИБ е предоставила на България заеми в размер на 1.1 милиарда евро за проекти, които да ускорят интеграцията на страната към Европейскиа съюз. Най-големи заеми са предоставяни за огромни инфраструктурни проекти, които често пъти оказват значително негативно въздействие върху околната среда и хората и вместо благоприятен, имат негативен ефект.

 

За контакти и повече информация:

Магда Стоцкиевич, CEE Bankwatch Network/Friends of the Earth International,

+31 652 41 03 23

Мартин Кьолер, Campagna per la Riforma della Banca Mondiale, + 32 478 309894

Грег Айткен, CEE Bankwatch Network, + 420 605 216 705

 

Пълният текст на документа “Обществени пари в обществена полза: Как да накараме Европейската Инвестиционн Банка да работи в бъде в полза хората и околната среда” можете да намерите на адрес: http://www.zazemiata.org/bw/cleanup_eib_bg.php



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.