Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-06-2004

Произвеждани от човека химикали вредят на нормалното развитие на децата

Доклад на World Wide Fund (WWF) посочва, че някои химически субстанции, налични в потребителски стоки, като например телевизори, мебели, риба и месо, може да попречат на нормалното развитие на мозъка на децата. Докладът е озаглавен "Излагаме на риск децата си", предаде CORDIS.

В него са поместени последните изследвания върху влиянието на произвеждани от човека химикали. Докладът твърди, че законовите разпоредби, които трябва да извадят постепнно от употреба потенциално най-опасните субстанции, все още не са уточнени. Според екологичната група Европейския съюз трябва да се заеме много по-сериозно с нлагането на регулация в тази област.

Химикалите, причиняващи невротоксични ефекти, са вездесъщи според доклада на WWF. Сред тях са включени бромни забавящи вещества, използвани в електрониката и мебелировката, полихлорирани бифенили (PCB) в някои строителни материали, както и диоксини, отделяни в емисиите на индустриални предприятия и станции.

Навсякъде в ЕС симптоми като намалена двигателна активност, краткотрайна памет и нисък коефициент на интелигентност са следствие на този феномен, продължава докладът. В свое изказване WWF заяви, че изглежда наистина невероятно - въпреки че науката е показала, че химикалите засягат умствените способности на децата и способността им да разбират света, все още се употребяват смъртоносни вещества.

Гуен Лайънс, съветник на организацията по токсичните субстанции, е на мнение, че всъщност хората живеят в един глобален химически експеримент. Изходът от него обаче не е ясен никому. Докладът излезе сред растяща загриженост за ролята, която химикалите играят в увеличаващата се всеобщо недъгавост, като например аутизъм и смущения в активноста. Мозъчните клетки на подрастващите деца са особено чуствителни към последствията от химикалите.

Мозъкът и нервната система се развиват за сравнително продължителен период от време - от утробата до пубертета, а химикалите може да разстроят нормалното развитие и функциониране на много етапи от живота на детето. Европейската комисия счита зачестилите явления на недъгавост в развитието, както и на затруднения с обучението за "важен обществен здравословен проблем".

WWF счита, че за повечето химични вещества на пазара няма достатъчна информация за тяхната безопасност. Почти нищо не се знае за факта, че те може да причинят проблеми в развитието или пък дефекти по рождение. Мнението е, че се знае твърде малко за токсичността на съществуващите 70 000 произвеждани от човека химикали, както и за влиянието й върху нервната система и мозъка.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.