Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-11-2010

Гюл: ЕС трябва да приеме Турция, ако иска да остане глобален актьор

Международният баланс на силата се измества към Изтока. ЕС трябва да приеме Турция за член, ако иска да остане основен актьор на световната сцена, заяви в понеделник турският президент Абдуллах Гюл, цитиран от „Ройтерс".

Президентът направи изявлението ден преди ЕК да представи своя доклад, в който се отправят критики към Анкара за неизпълнение на задължението да съживи процеса на ключовите реформи.

„Предвид факта, че международният баланс на силата се измества към Изтока и Азия, за ЕС наистина е стратегически императив да има Турция за свой член", подчерта Гюл в реч пред неправителствената организация „Чатъм хаус".

„Тъжно е, че някои европейски лидери не виждат правилно бъдещето на света след 20, 50, 70 години", добави той. „Тази визия е основната пречка пред идеята ЕС да бъде глобален актьор, способен да поема по-големи отговорности по политически и въпроси на сигурността. По този начин Съюзът допълва своето икономическо влияние".

Турция твърди, че ЕС ще бъде късоглед, ако отхвърли молбата на умерената мюсюлманска държава, която е от съществено значение за енергийната сигурност на Съюза и амбициите му за външна политика. Анкара посочи, че тя има бързо нарастваща икономика и младо население.

По-рано в интервю за ББС Гюл заяви, че страната прави всичко възможно да ускори провеждането на преговори за присъединяване към ЕС. Въпреки това напредъкът е бил блокиран от изкуствени и несправедливи пречки.

Турският президент не даде допълнителни подробности, но представители на турското правителство заявиха, че някои държави-членки използват ситуацията с Кипър, за да попречат на членството на Анкара. Турция отказва да признае Република Кипър (член на ЕС), но въпреки това признава Турска република на Северен Кипър, припомня „Ройтерс".

„Ние ще направим всичко възможно от наша страна ... Но не съм сигурен какво ще направи ЕС. Аз трябва да бъда много честен, защото виждам някои изкуствени и нелоялни препятствия по време на преговорния процес", заяви Гюл.

Във вторник ЕК ще представи годишен доклад относно напредъка на страните кандидат-членки по отношение на поставените изисквания. В документа като основни проблеми ще бъдат посочени Кипър и неуспехът на Анкара да направи повече за защитата на свободата на медиите.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.