Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-11-2010

Външните одитори завериха годишните отчети на ЕС

За трета поредна година годишните отчети на ЕС бяха заверени от външните му одитори. Що се отнася до плащанията, цялостната оценка видимо се подобрява, като при помощите за регионите на ЕС има значителен спад на грешките.

Алгирдас Шемета, комисар по данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите, заяви: „При сегашните икономически условия гражданите се нуждаят от особена увереност, че средствата на ЕС се управляват ефикасно и се изразходват ефективно. Това е главен приоритет за Комисията. Можем да се чувстваме удовлетворени от подобрението на финансовото управление на ЕС, за което получихме признание днес от Сметната палата. Все пак винаги може да бъде направено нещо повече и Комисията ще продължи да полага големи усилия, за да осигурява правилното отчитане и подходящото изразходване на средствата на ЕС."

Установено бе, че отчетите са „верни и точни", което означава, че получават заверка. Що се отнася до плащанията, Комисията за първи път е успяла да намали общото равнище на грешките при разходите на ЕС под 5 %. Това означава, че най-малко 95 % от всички плащания през 2009 г. са извършени правомерно.

По отношение на разходите за сближаване (т.е. помощите за регионите на ЕС и средствата за повишаване на заетостта) Комисията приветства признанието на Сметната палата за видимия напредък в областта и ще повиши усилията си за затвърждаване на постигнатото подобрение.

При разходите за селското стопанство положението е стабилно през последните години, като равнището на грешките се колебае около прага от 2 %, гарантиращ заверка на отчетите. Това е много добър резултат, като се имат предвид сложността и обхватът на селскостопанските субсидии, изплащани пряко на милиони земеделски производители в цяла Европа.

Размерът на средствата, връщани от получателите по проекти, в чието изпълнение са открити грешки, или от отговорните национални власти, продължи да нараства - свидетелство за решимостта на Комисията да защитава бюджета на ЕС в условията на финансови ограничения. Размерът на възстановяванията и финансовите корекции, за които е издадено потвърждение или решение през 2009 г., нарасна до 3,3 милиарда евро, в сравнение с 2,9 милиарда евро през 2008 г. Комисията ще продължи да насърчава държавите-членки да подобряват отчетността си във връзка с извършените възстановявания на средства на национално равнище.

Като предпазна мярка, препоръчана от одиторите, Комисията полага допълнителни усилия да опрости финансовите си правила, когато това е възможно. Тази година бе представено ново предложение, с което се установяват по-прости процедури за отпускането на безвъзмездни средства и възлагането на обществени поръчки от ЕС; това предложение вече е предадено на Европейския парламент.

Осигуряването на прозрачност е още един начин за повишаване на качеството на извършваните от ЕС разходи. Базата данни на Комисията в интернет, на адрес http://ec.europa.eu/beneficiaries/fts/index_en.htm, вече съдържа подробни сведения за над 114 хиляди договора за отпускане на безвъзмездни средства и за възлагане на обществени поръчки, сключени пряко от Европейската комисия, както и препратки към национални интернет сайтове, които съдържат подробни сведения за получателите на селскостопански субсидии и безвъзмездни средства под формата на регионални помощи.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.