Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
09-11-2010

ЕК: Заинтересованите страни в ЕС постигнаха консенсус по запазването на отворен интернет

Резултатите от общественото допитване относно отворения интернет и неутралността на мрежата, което Европейската комисия стартира на 30 юни, показват, че почти е постигнат консенсус по отношение на важността от запазването на отворен интернет. В консултацията участваха общо 318 заинтересовани страни от всяко ниво на веригата на стойността, съобщава Рапид.

Консултацията не засвидетелства за широкоразпространена потребност от допълнителни нормативни актове на ЕС, но съществуват очаквания, че в бъдеще може да се появи необходимост от допълнителни насоки. Дискусиите ще продължат на 11 ноември на „Срещата на върха за неутралността на мрежата", където Европейската комисия и ЕП ще разискват предстоящия доклад относно неутралността на мрежата.

Общественото допитване се проведе от 30 юни до 30 септември тази година. Комисията поиска да се задълбочи по теми от типа на управлението на интернет трафика, прозрачността, съображенията за качество на услугите и адекватността на новите правила на ЕС за телекомуникациите. Ето и част от основните констатации:

  • счита се, че преразгледаната рамка за телекомуникациите на ЕС, приета през 2009 г. осигурява основните инструменти за справяне с въпросите на неутралността на мрежата. Огромното мнозинство от участници в допитването смятат, че успешното реализиране на тези правила на ЕС не трябва да бъде оценявано преди правилата да бъдат изпълнени и приложени на национално равнище.
  • Съществува консенсус, че управлението на трафика е необходима и съществена част от експлоатацията на сигурната и ефективна мрежа. Въпреки това някои участници изразиха опасения, че с този инструмент някоя услуга би могла да се фаворизира пред друга. Съществуват и рискове за неприкосновеността на личния живот, произлизащи от софтуера за пакетен анализ.
  • Някои участници в допитването изразяват опасения относно новите бизнес модели в интернет, които могат да причинят проблеми с неутралността на мрежата в бъдеще, и помолиха Комисията да разясни разграничението между интернет „негарантирано качество" и „управлявани услуги".
  • BEREC, органът на европейските регулатори в сектора на телекомуникациите, предупреди за възможни проблеми с дискриминация, които да доведат до резултати, нарушаващи правилата на конкуренцията, за възможни по-дългосрочни последици за интернет икономиката по отношение на иновацията и свободата на изразяване, както и за несигурността за потребителите поради липсата на прозрачност.
  • заинтересованите страни от индустрията като цяло са доволни от съществуващите пазарни структури, но някои доставчици на съдържание се опасяват, че промените в ценовите механизми - например заплащането за доставка на съдържание - могат да доведат до данък върху иновациите.
  • блокирането на телефонните услуги в интернет (т.е. интернет телефонията - VoIP) и контролирането на честотната лента (bandwidth throttling) на сайтове поражда загриженост у много участници в допитването.

Много участници в допитването считат, че прозрачността сама по себе си не би премахвала всички опасения за неутралността на мрежата, особено когато съществуват бариери пред сменянето на доставчици на интернет услуги.

Запознайте се подробно с анализа и отговорите на консултацията ТУК .



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.