Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-11-2010

ЕК призова за бързи действия в борбата с трафика на наркотици

През последните 18 месеца ЕС е постигнал напредък в ограничаването на употребата и трафика на наркотици. С предложението си от 20 октомври за забрана в целия ЕС на подобното на екстази наркотично вещество мефедрон Комисията предприема действия за спиране на разпространението на т.нар. „разрешени стимуланти". Значителен напредък е постигнат също така в блокирането на вноса на кокаин и хероин. Нужна е обаче още работа, за да се спре увеличаването на смъртните случаи вследствие на употребата на кокаин, както и появата на нови наркотици и маршрути за трансграничен трафик. Това са основните заключения от оповестения първи преглед на Европейската комисия на Плана за действие на ЕС по отношение на наркотиците за периода 2009-2012 г, съобщава Рапид.

Всяка година в ЕС от свръхдоза наркотици умират между 6500 и 7000 души. Счита се, че през последната година между 25 и 30 млн. европейци са употребили някакъв вид забранено наркотично вещество, като 4 млн. от тях са употребили кокаин. Смъртните случаи вследствие на употребата на кокаин са 1 000.

Докладът на Комисията прави преглед на постигнатия през 2009 г. и първата половина на 2010 г. напредък по Плана за действие на ЕС по отношение на наркотиците за периода 2009-2012 г. Заключенията на доклада се основават на информация, предоставена от държавите-членки на ЕС, Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании и Европол. Сред постиженията са:

  • спад в броя на новите случаи на заразяване с HIV сред употребяващите наркотици след значителни инвестиции от страна на правителствата на държавите-членки през последното десетилетие в мерки за превенция;
  • засилено сътрудничество за борба с трафика на наркотици с две нови програми за обмен на разузнавателна информация и развиване на техники за борба с наркотиците в Западна Африка, както и с приемането на Европейски пакт за борба с международния трафик на наркотици, като всички те имат за цел да прекъснат каналите за трафик на кокаин и хероин;
  • един по-стратегически подход към научноизследователската дейност, който да способства за създаването на политики за намаляване на неблагоприятните здравословни и социални последици от употребата на наркотици.

Същевременно докладът изтъква и редица предизвикателства, справянето с които изисква по-нататъшни действия:

  • бързата поява на нови наркотици, предлагани на пазара като законни алтернативи на забранени наркотични вещества („разрешени стимуланти"), като например подобното на екстази наркотично вещество мефедрон, чиято забрана в рамките на ЕС Комисията предложи наскоро;
  • увеличаването на комбинираната употреба на разрешени и забранени наркотични вещества;
  • увеличаването на смъртните случаи от свръхдоза кокаин, при около 1 000 смъртни случая, регистрирани годишно (по изчисления на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании);
  • бързите промени в маршрутите за трафик на наркотици, тъй като групите на организираната престъпност се стремят да заобикалят издигнатите от държавите-членки на ЕС прегради пред трафика;
  • предоставянето на външна помощ за трети държави ще стане по-ефективно, ако се съсредоточим върху политики, намаляващи търсенето на наркотични вещества в тези държави.

Очаква се настоящата икономическа криза също да се отрази върху ситуацията с наркотиците в ЕС. Икономическите трудности сред уязвимите групи от населението могат да доведат до увеличаване на употребата на наркотични вещества. Комисията призовава държавите-членки да поддържат финансирането за услуги за лечение на наркотична зависимост.

Догодина Комисията ще направи оценка на всеобхватната Стратегия на ЕС по отношение на наркотиците за периода 2005-2012 г. и на двата плана за действие в тази област.

Планът за действие на ЕС по отношение на наркотиците за периода 2009-2012 г. се състои от пет основни приоритета: подобряване на координацията, намаляване на търсенето и на предлагането на наркотици, подобряване на международното сътрудничество и по-добро разбиране на проблема с наркотиците. Планът за действие излага над 70 мерки, които да подпомогнат координирането на действията на правителствата в борбата със забранените наркотични вещества, като тези мерки обхващат сферите на общественото здраве, правоприлагането, митниците, наказателното правораздаване и външните отношения.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.