Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-11-2010

Eвропейската сметка палата предупреждава за сериозни грешки в плащанията на ЕС

Годишният доклад на Европейската сметна палата относно изпълнението на бюджета за 2009 г. показва, че плащанията от бюджета остават съществено засегнати от грешки, с изключение на две области на разходи - „Икономически и финансови въпроси" и „Административни и други разходи", съобщава Рапид.

Според доклада отчетите на Европейския съюз дават вярна представа за финансовото му състояние и за резултатите от операциите и паричните потоци. По своята значимост и отражение върху общото ниво на редовност отбелязаният спад има превес над нарастването на вероятния процент грешки в областта „Земеделие и природни ресурси".

Витор Калдейра, председател на Европейската сметна палата, казва: „Изчисленият от Палатата вероятен процент грешки в разходите за областта на политика „Сближаване" е значително по-нисък, отколкото през предходните години; също така през последните години. Палатата констатира намаление на грешките в бюджета като цяло."

Във връзка с възстановяванията на неправомерно изплатени суми Комисията е подобрила качеството на предоставяната от нея информация. Тя обаче все още не е напълно надеждна, тъй като съществуват слабости в системите на държавите-членки по отношение на докладването за тези корекции пред ЕК. Не е възможно да се направи разумно сравнение между информацията от Комисията и определения от Палатата вероятен процент грешки, твърдят експертите.

Тези и други заключения, представени в Годишния доклад на Европейската сметна палата относно изпълнението на бюджета на ЕС за 2009 г., потвърждават публикуваното по-рано тази година становище на Палатата относно ключовите рискове и предизвикателства при подобряването на финансовото управление на Европейския съюз. „Подобряването на качеството на разходите следва да бъде приоритет от първостепенно значение. Опростяването на законодателните рамки и въвеждането на разходно-ефективни системи за контрол за намаляване на риска от грешки следва да допринесат за осъществяването на тази цел", заявява г-н Калдейра.

Общият бюджет на ЕС се приема ежегодно от Съвета и Европейския парламент. Комисията отговаря изцяло или в сътрудничество с държавите членки за изпълнението на бюджета.

Годишният доклад на Сметната палата включва одитно становище, което разглежда дали отчетите на ЕС са пълни и точни и дали приходите и разходите са управлявани в съответствие с договорните и правните задължения. Това становище служи за основа при стартирането на процедурата за освобождаване от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета, с която завършва годишният бюджетен процес на ЕС.

В качеството си на външен одитор на ЕС Европейската сметна палата допринася за подобряване на финансовото управление на ЕС. Тя утвърждава прозрачността и отчетността. Всяка година се извършва одит на финансовите отчети, приходите и разходните програми на ЕС, от които се извършват милиони плащания към бенефициенти в Съюза и извън неговите граници. Резултатите от този одит се представят на политическите органи на ЕС - Европейския парламент и Съвета - в Годишен доклад.

Годишният доклад на Палатата относно изпълнението на бюджета за 2009 г. може да бъде намерен на 22 официални езика на уебсайта на Палатата: www.eca.europa.eu . На същия уебсайт могат да бъдат намерени още информационна бележка към годишния доклад, както и раздел за често задавани въпроси.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.