Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-11-2010

Турция и Албания - недоволни от докладите на ЕК за разширяването

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува ЕС за оценката на напредъка по  преговорите за присъединяване. „Оставиха ни чакаме пред вратата на ЕС 50 години", каза той за Ройтерс. Той коментира още, че от началото на преговорите преди пет години правилата са се променили. Според него в сравнение с другите кандидати Турция е била дискриминирана в доклада на ЕК за напредък на страните-кандидатки за членство.

В доклада по готовността за присъединяване на страната към ЕС ЕК обвърза ускоряването на разговорите с нормализирането на отношенията между Анкара и Кипър. Освен това ЕК препоръчва на Турция спешно по-големи усилия, за да наложи основните човешки права, както и при защитата на малцинства като кюрдите.

В своя годишен доклад Комисията направи трезва равносметка на започналите преди пет години преговори за присъединяване с Турция и я упрекна в дефицити при правата на човека, липса на напредък в конфликта с Кипър, но похвала имаше за конституционните реформи.

Турският министър по европейските въпроси Егемен Баъш каза за Еuronews, че би било повърхностно да се определи реакцията на Турция като доволна или недоволна от доклада. „Все пак Турция не е ученик, който чака свидетелството си". Вместо да се коментира доклада, по думите му е по-добре  той да се сравни с предишните. Това е 13-тият доклад на ЕК за Турция от 1998 г. насам. „В миналото в тях се говореше за турски престъпления, но днес всичко е различно - с промяната в конституцията, със сътрудничеството между турските институции, по-добрите отношения към други религиозни групи, с турската решителност да се проведат европейски реформи, които се изтъкват положително от ЕК", обясни Баъш. Той е оптимист за присъединяването на Турция към ЕС.

По думите му причините за отлагането на преговорните глави са политически. Министърът изрази увереност, че рано или късно страната му ще бъде член на ЕС. Според него Турция е най-големият гарант за мир в региона и ЕС ще има голяма полза от нея като член по пътя към глобалния мир.

Във вторник ЕК представи своя годишен доклад за напредък на страните-кандидатки за ЕС. Освен за Турция Комисията даде оценка и за още няколко държави. Хърватия подобри своите перспективи за членство в ЕС. „Преговорите наистина влязоха  в последната си фаза", каза еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле . Все още обаче няма конкретна дата за присъединяването й.

И Черна гора постигна напредък, след като се стигна до „оживен дебат" относно балканската страна между отделни страни-членки и Комисията. По препоръка на ЕК, на Черна гора беше обещан статут на кандидат. Това могат да решат само страните-членки. Ако те последват препоръката на ЕК, Черна гора ще бъде петата страна-кандидатка наред с Хърватия, Исландия, Македония и Турция.

Другите държави от Западните Балкани имат по-лоши изгледи. Според Комисията в някои от тях „амбицията за реформи" е отслабнала. Главно става дума за Албания, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Най-голямо беше разочарованието за Албания, тъй като ЕК не препоръча за нея статут на кандидат. Твърде големи са политическите и икономическите проблеми, оцени ЕК. Преди всичко Тирана е назад с правовата държавност и последните избори не съответстваха на европейските стандарти, каза дипломат в Брюксел.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.