Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-11-2010

ЕК предлага засилено наблюдение по спазването на шенгенските правила

Европейската комисия планира да провери задълбочено спазването и правилното прилагане на шенгенските правила в държавите-членки. Тя изготви предложение предложение, с което да подсили механизма, с който се оценява на правилата в Шенген, предава Рапид.

С новите мерки се цели да се проверява по-добре съответното законодателство относно премахването на контрола по вътрешните граници и да се извършват по-ефикасни проверки на национална територия.

Комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом подчерта: „За да може системата да работи, от основно значение е всички шенгенски разпоредби да се прилагат ефективно и участниците да имат голямо доверие един в друг. Европейските граждани могат да се възползват пълноценно от свободното движение, само ако шенгенските правила и разпоредби се прилагат ефективно, последователно и прозрачно."

Според ЕК е необходимо е да се създаде специален механизъм за оценяване, за да се установи взаимно доверие между държавите-членки и да се изгради капацитет за ефективно и резултатно прилагане на всички шенгенски разпоредби. Въвеждат се прозрачни, работещи и ясни правила за метода, който трябва да се използва при оценяването.

По-конкретно, при извършването на оценките трябва да се обръща внимание на зачитането на основните правила при прилагането на достиженията на правото от Шенген. Предложението обхваща всички части на шенгенското сътрудничество, по-специално външните граници, политиката относно визите, полицейското сътрудничество и Шенгенската информационна система.

С новия механизъм се усъвършенства сегашната система от периодични проверки на място в държавите-членки и се предвижда възможността за внезапни посещения, за да се гарантира, че шенгенските правила се прилагат правилно по всяко време. С предложението се създават многогодишни програми за оценяване за посещенията на място и се установяват ясни правила за предприемането на действия във връзка с констатациите от оценките.

Преразгледаният механизъм отразява промените в правната уредба вследствие на включването на шенгенските правила в рамката на ЕС и влизането в сила на Договора от Лисабон. Европейският парламент и Съветът ще вземат заедно решение относно това предложение.

Шенгенското пространство без гранични проверки обхваща 25 държави, които са членки на Шенген. Това са Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чешката република, Швеция, две асоциирани държави (Исландия и Норвегия), а от декември 2008 г. и Швейцария.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.