Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-11-2010

Европейска обществена консултация по бъдещето на политиката на ЕС за развитие

Европейската комисия стартира обществена консултация относно бъдещето на политиката на ЕС за развитие. Комисията желае да проучи мненията как ЕС да подкрепи по най-добрия начин развиващите се страни да ускорят своя напредък в областта на Целите на хилядолетието за развитие, а и отвъд тях, предава Рапид.

ЕК предлага четири основни области за дискусия, като акцентира върху въздействието на помощта, създаването на условия за растеж, който да гарантира широко социално приобщаване, насърчаването на устойчивото развитие и постигането на трайни резултати в областта на селското стопанство и продоволствената сигурност.

След обществената консултация, в която могат да участват държавите-членки от ЕС и неговите партньори, през 2011 г. Комисията ще внесе съобщение относно актуализираната политика на ЕС за развитие.

Комисарят на ЕС по въпросите на развитието Андрис Пиебалгс заяви: „Беше ми възложено да работя за намаляване на бедността и за по-добро координиране на помощта на ЕС, която представлява повече от 50% от помощите в световен мащаб. Убеден съм, че с една съвременна политика и правилните инструменти ЕС ще промени механизмите и ще подкрепи старта на развиващите се страни в дългосрочен план."

Комисията признава, че трябва да се следват различни и гъвкави подходи. Това обаче повдига въпроси относно необходимостта от съвместното преследване от страна на ЕС и неговите държави-членки на четири общи цели:

  • Как да се гарантира голямо въздействие на политиката на ЕС за развитие, така че всяко похарчено евро да осигурява най-добрата добавена стойност, икономически най-изгодните условия, най-подходящия начин за постигане на целите и най-добрите възможности за следващите поколения. Европейската помощ трябва да се съсредоточи в области, в които добавената стойност може ясно да бъде посочена. За целта усилията трябва да се насочат към постигането на четири основни изисквания: развитие на човешките ресурси, включително на здравеопазването и образованието, както и на сигурността като предпоставки за развитието на всяка страна; растеж и социално приобщаване за всеки дълготраен ангажимент. Това включва също подкрепа за доброто управление, координиране на помощите и съгласуваност на политиките.
  • Как да подпомогнем постигането на все по-приобщаващ растеж в развиващите се страни като средство за намаляване на бедността. Помощта сама по себе си не е достатъчна за оказване на подкрепа за капацитета на страните да постигнат успех в борбата с бедността, а растежът може да има мултиплициращ ефект чрез създаване на заетост и социална защита. Възниква въпросът дали ЕС не трябва да обмисли нови съвместни стратегии за приобщаващ растеж в партньорство със самостоятелни или регионални обединения в развиващите се страни, като бъдат привлечени и заинтересовани лица от частния сектор. Тези стратегии могат да обхванат ключови проблеми, като установяването на правна и регулаторна рамка, достъпа до кредитиране и създаването на достойни условия на труд. Тази цел е свързана също и с въпроса как политиката би могла да допринесе по най-добрия начин за укрепване на регионалната интеграция и за гарантиране на положителната интеграция на развиващите се страни в световната търговия.
  • Как да насърчим устойчивото развитие като двигател за постигането на напредък: развитието, основано на „зелена икономика" не трябва да се разглежда единствено като тежест, а и като един мощен двигател за възможности. В Зелената книга е отразено как да се направи така, че устойчивото развитие да бъде в центъра както на нашата политика за развитие, така и на политиката в областта на изменението на климата, което ще е гаранция, че действията за борба с него ще повишат и потенциала за растеж на най-бедните жители по света. Комисията повдига и въпроса за достъпа до енергийни ресурси - предпоставка за постигане на повечето Цели на хилядолетието за развитие, като посочва, че без енергия болниците, училищата и селскостопанското производство не могат да функционират. Тя посочва, че Африка има огромен нереализиран потенциал от възобновяеми енергийни източници, благодарение на който милиони хора биха могли да получат достъп до електроенергия. Разгледанo е също адекватното използване на комбинирани средства за преодоляване на изменението на климата и за постигане на биоразнообразие и развитие, предоставяни посредством помощи и заеми или и от двата източника.
  • Как да се постигнат трайни резултати в областта на селското стопанство и продоволствената сигурност. Развитието и продоволствената сигурност вървят ръка за ръка. Опитът показва, че аграрната реформа и капацитетът за изхранване на населението на една страна са предпоставка за по-всеобхватно развитие и намаляване на бедността. Зелената книга предлага селското стопанство и продоволствената сигурност да служат за индикатори за проверка на капацитета на ЕС да предостави сътрудничество с голямо въздействие и да насърчава екологичния и приобщаващ растеж, като съсредоточава усилията си за гарантиране, че при предоставянето на помощ е взета под внимание цялата производствена верига.

Пълният текст на Зелената книга и информация за участие в консултацията можете да намерите ТУК .

Включете се в обществената консултация по въпросите на подпомагане на бюджета до 31 декември 2010 г. ТУК .



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.