Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-11-2010

Европейско ръководство за оцеляване при нападение от пирати: “Бъдете търпеливи и останете спокойни”

Пиратството по бреговете на Сомалия е станало толкова често срещано, че Европейският съюз е изготвил ръководство за оцеляване, което да помогне на екипажите да се справят в случай на атака - коментира британският Guardian.

Документът е дълъг две страници и е разработен от европейките военноморски сили, които патролират около Аденския залив. Той очертава стъпките за действие, в случай, че бъдете взет за заложник и подчертава важността на това в последствие да се говори за случилото се и да се приема медицинска помощ и съдействие от психолог.

ЕС предупреждава, че пиратството в района на Сомалия е различно от това в други области, където мотивът е обир, защото основната цел на извършителите е да заловят кораба и екипажа за откуп, което води до продължителен период на пленничество. Въпреки това, тъй като сомалийските пирати разглеждат действията си като бизнес, те не желаят да раняват пленниците си. "Към момента равнището на насилие срещу екипажите на корабите е сравнително ниско, в сравнение с други региони около Африка", гласи документът.

Някои от препоръките звучат банално: "Бъдете търпеливи - процесът на плащане на откуп е много напрегнат за пиратите и те могат да бъдат по-възбудени от нормалното" или "Запазете спокойствие: ако корабът ви бъде нападнат от пирати, спокоен подход на сътрудничество към пиратите ще помогне за намаляване равнището на насилие."

От ЕС съветват пленниците да уверят пиратите, че "няма да бъдат причина за тревоги", докато се опитват да преговарят за възможно най-добрите условия за живот.
Пиратите в региона може да използват местно наркотично вещество, познато като "кат" (khat), което може да ги направи нестабилни. Заложниците трябва да избягват конфронтация с пиратите при тези обстоятелства и да устоят на изкушението самите те да вземат наркотични вещества.

След освобождаването им, се препоръчва наблюдение на настроенията и поведението на бившите заложници. "Помнете, че сте преминали през труден и напрегнат момент. Трябва да сте сигурни, че се справяте с емоционалните, физически и психологически ефекти от преживяното", гласи текстът. "Бъдете открити по отношение на случилото се, приемете каквото съдействие може да бъде на разположение."

Съветите на ЕС могат да бъдат видени на интернет страницата на Международната федерация на транспортните работници. Според федерацията, броят на атаките в района на Сомалия се е увеличил драматично през последните години. През 2008 година почти 100 кораба са атакувани и над 500 моряка бяха взети за заложници. До 2009 година броят на атакуваните кораби достигна 217, като 867 души екипаж са били задържани против волята си.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.