Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-11-2010

Европа се опасява, че кризата с дълговете ще се разпространи

Европейските власти, все по-разтревожени, че кризата с дълговете в страните от континента ще се разпространи, предупреждават, че може да се наложи прилагането на нови планове за финансови помощ, които да включат Португалия и Ирландия в опит да се решат проблемите, с които страните не са успели да се справят преди шест месеца, предават от New York Times.

В случай, че такива планове са необходими, те ще трябва да следват официално искане от всяка страна. От месеци насам Ирландия настоява, че разполага с достатъчно средства, за да се справи до пролетта. Португалия също твърди, че няма нужда от помощ и настоява, че е в по-стабилна позиция от тази на Ирландия.

Въпреки, че има някои значителни разлики, ситуацията в момента странно напомня това, което се случи преди няколко месеца в Гърция. Тогава европейските власти се намесиха с пакет от финансова помощ, като очакваха икономическо възстановяване и създаването на нови нов европейки фонд за финансова помощ, който да служи за защита при бъдеща паника от страна на инвеститорите, чиито пари са нужни за рефинансиране на дълговете на страните.

Въпреки това икономическите условия отслабват, пазарите отново са в смут. Финансовата помощ за Ирландия може вече да не е достатъчна.

По-силните и по-слабите страни, които използват общата европейска валута теглят в различни посоки. Някои икономисти се чудят дали обединението ще издържи и дали не е необходима нова система, която да позволява на страните да тръгнат по различнен път във финансово отношение.

Както Ирландия, така и Португалия изпитват затруднения в растежа в рамките на режима на еврото. Макар и Португалия да е събрала достатъчно средства от пазарите на ценни книжа, бюджетният дефицит на страната е 9 процента, много повече от ограничението от 3 процента за страните в Еврозоната. Със слабото си управление и бавен растеж, инвеститорите се страхуват, че и Португалия в крайна сметка ще изчерпи средствата си.

Докато Ирландия впечатли европейските власти с мерките за икономии, според европейските служители, Португалия изостава в това отношение.

"Ако Ирландия поиска помощ, то тогава ще трябва да се мисли и за това какво се случва в Португалия", каза служител на ЕС, пожелал анонимност, като представи мнението, че спасяването само на Ирландия няма да спре спекулаторите от това да нападат други уязвими държави.

Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия каза в понеделник, че Ирландия не е поискала помощ. "Разполагаме с всички инструменти, за да се отнесем към проблемите, които могат да се появят както в Еврозоната, така и извън нея", каза той пред репортери в Брюксел.

Бюрократичните механизми, използвани в Брюксел обаче подчертават една от основните тревоги, която идва от установяването на спасителен фонд от ЕС за Гърция на стойност 500 милиарда евро по-рано тази година, а именно: какво ще стане, ако при следващата криза няколко на брой страни се нуждаят от помощ по едно и също време?

Месеци по-късно все още не е ясно как, на практика, страни като Ирландия и Португалия ще се доберат до парите от финансовата помощ.

Големи тревоги за политиците в Европа представлява и Испания, която се опитва да се справи с дефицит от 9 процента от БВП в момент, когато безработицата е над 20 процента и икономиката не успява да отбележи ръст.

Засега, поредица от икономии позволи на страната да избегне критичните погледи на инвеститорите, но в края на миналата седмица рисковата премия между испанските и немските облигации е достигнала рекордната разлика от 2,3 пункта, което предизвика страхове сред инвеститорите.

В Ирландия проблемите с банките са в корена на това, което много хора в Европа определят като криза на платежоспособността. Тя отразява отразява опасенията относно възможността на Ирландия да изплати дълговете си, противопоставено на липсата на средства в краткосрочен план.

Малко е вероятно банките в Ирландия да фалират, но страната не е успяла и точно да прогнозира загубите им. Тези банки се оценяват на до 80 милиарда евро, в зависимост от метода на прогнозиране, който се използва, или на 50% от икономиката на страната.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.