Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-11-2010

Нотификацията на ПРСР трябва да бъде изпратена в ЕК до края на октомври

До края на месеца шестата нотификация на Програмата за развитие на селските райони трябва да бъде изпратена за официално съгласуване с Европейската комисия, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Сред най-важните предложения за изменения в ПРСР са прехвърляне на остатъчния бюджет по мярка 611 „Доплащания към националните плащания" към негарантирания бюджет на мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства" за инвестиции в секторите овощарство и зеленчукопроизводство, за проекти на млади фермери и полупазарни стопанства, за земеделска техника и други инвестиции извън гарантирания бюджет на мярката, съобщава пресцинтърът на министерството.

Предлага се и увеличаване на компенсаторните плащания и размера на подпомаганите площи по мерки 211 и 212 за необлагодетелстваните райони и по 214 „Агроекологични плащания". МЗХ обмисля и комбиниране на държавната помощ за сектор животновъдство с кандидатстването по мярка 121, отпадане на възрастовата граница от 60 години за кандидатите по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране", стартиране на новата мярка 213 „НАТУРА" и др.

„Управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. (ПРСР) ще поиска прехвърляне на допълнителни средства към бюджета на т.нар. общински мерки, към които има огромен инвестиционен интерес. На предстоящото заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР, което ще се проведе в началото надекември, ще бъде обсъден Доклада на Междинната оценка на ПРСР и предложенията, която тя дава за прехвърляне на средства между мерките на Програмата".

13 808 заявления с обща стойност на поисканата субсидия по тях в размер на 5,3 млрд. лева са подадени по ПРСР от началото на прилагането й до момента. Към 15 ноември 2010 г. са подадени 7 015 заявки за плащане на обща стойност 1,198 млрд. лева. До дни се очаква да стартира новата интернет страница на ДФЗ, в която бенефициентите по Програмата ще могат да проверяват актуалния статус на проектите си чрез въвеждане на Уникалния им регистрационен номер (УРН).

По отношение на директните плащания зам.-министър Светлана Боянова отчете, че обновяването на орто-фото картата на страната върви в срок, самолетното заснемане е приключило и се извършва последващата обработка на снимките. Заложеният срок по плана за действие за предаването на ДФЗ - РА на обновената база данни е 31 януари 2011 г. Изплащането на субсидиите ще започне след като приключат всички проверки на Фонд „Земеделие", т.е. през февруари догодина.

„Към момента не съществуват опасения за зърнения баланс на страната. Износът на пшеница е по-голям от предишни години, но не застрашава производството на хляб", това отговори зам.-министър Боянова на журналистически въпроси. От 3,8 млн. тона произведена пшеница през тази година, износът към момента възлиза на 1,5 млн. тона".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.