Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
23-11-2010

СЕГА: И изборният кодекс на ГЕРБ отива на поправителен в Европа

Изборният кодекс на ГЕРБ, който бе приет от парламента на първо четене, ще бъде изпратен за съгласуване във Венецианската комисия с надеждата консултативният орган към Съвета на Европа да препоръча промяна на текстовете, с които се ограничават избирателни права и демократични завоевания, съобщи вестник "Сега".

Няколко са пунктовете, по които старейшините от комисията могат да атакуват законопроекта - за отнемане на избирателни права с отмяната на прекия избор на районни кметове и кметове на населените места с под 500 жители, за ограничаване на представителността със съкращаването на общинските съветници, а също и неадекватно високият праг от 20% на преференцията за парламентарния вот, обясни Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Депутатите от БСП и СДС се ангажираха до три седмици да изработят конкретни предложения в тази насока.

"Ефектът е демотивация за участие в местни избори и все по-малка възможност за контрол върху управлението чрез пряк избор на политически представители", коментира Антоанета Цонева. Според нея това също ще е обект на критики от страна на Венецианската комисия. "Синята коалиция" ще поднови в залата предложението си да няма праг за пренареждането на листите.

Експертите предлагат да се даде дефиниция за дарение, която освен паричните средства да включва и всички безвъзмездно получени стоки и услуги като ипотечни кредити при изгодни условия, безплатно ползване на помещения и т.н. Друга препоръка е да има единен регистър на дарителите за всички партии в интернет, а не както е сега - всяка партия си прави собствен сайт и проследяването на парите е невъзможно, тъй като участниците в местни избори например са хиляди. От НПО предлагат също приходите и разходите в кампанията, надхвърлящи една минимална работна заплата, да се извършват по банков път, а не както е сега - през банките да минават само сумите над 5000 лв.

От Центъра за либерални стратегии и Асоциация "Прозрачност без граници" поставиха лимит от две минимални работни заплати за плащанията на ръка. Представителят на БСП Димчо Михалевски обаче не хареса предложението, тъй като обслужвало банките.

От Института за развитие на публичната среда предлагат още в кодекса да се забрани изрично ползването на обществени средства и ресурси за предизборни кампании - обиколки из страната на депутати и министри със служебни коли и т.н. Експертите препоръчаха да се запази правото за гласуване с удостоверения на друго място за застъпниците и добросъвестните избиратели, като се създаде единен регистър за издадените удостоверения.

Като дискриминационен бе определен и текстът, с който се завишава от 10 000 на 15 000 броят на подписите за издигане на независим кандидат за депутат. Експертите припомниха, че според кодекса на добрите практики, приет от Венецианската комисия, подписите не трябва да надвишават 1% от избирателите в съответния район.. Най-вероятно от опозицията ще предложат да се запазят досегашните 10 000 подписа.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.