Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-11-2010

Трише: ЕП ще бъде движеща сила за качествена промяна в икономическото управление на ЕС

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) жан-Клод Трише подчерта в дебати в понеделник вечер в ЕП, че Европейският парламент ще играе ключова роля при подобряването на модела на икономическо управление, предложен от Европейския съвет. Предложеният план според него "не отговаря на това, което ЕЦБ смята за необходимо", съобщава пресслужбата на ЕП.

По време на дебата относно дейността на ЕЦБ през 2009 г., Трише подчерта пред депутатите, че ЕЦБ драстично е свалила заемните лихви през 2009 г. до 1% и е изготвила мерки за кредитно подпомагане на банки в затруднения, като същевременно представи действията, които банката е предприела в областта на пазарите на дългове в Еврозоната.

Той критикува тенденцията ЕС да се използва като изкупителна жертва и да се обвинява еврото, "здрава и стабилна валута", за сегашните икономически трудности. В случая проблемът не е в еврото, а в "икономическата нестабилност, предизвикана от зле провеждани фискални политики" и "слабо управление на икономиката" от страна на някои държави членки, заяви Trichet в заключение.

Оли Рен, комисар по икономическите и монетарните въпроси, изтъкна, че помощта, която скоро ще бъде отпусната на Ирландия, ще гарантира стабилността в цялата Еврозона. Според него преговорите с ирландското правителство трябва да завършат към края на ноември.

"Трябва да действаме като пожарна команда, гасейки огъня в Европа", каза Рен, като според него всички държави членки биха изпитали много по-големи затруднения без "предпазния щит на ЕС".

Трябва да се отговори на притесненията на гражданите

"Трябва да мислим за нашите граждани", заяви Жан Пол Гозес (EНП, Франция), и "да комуникираме по-добре всички необходими промени", като според него притесненията на европейските граждани не могат да бъдат разрешени само от действията на ЕЦБ, а са необходими по-решителни политически действия.

Силви Гулар (AЛДE, Франция) изтъкна в своето изказване, че благодарение на Лисабонския договор ще се състои обществен дебат относно реформата на икономическото управление. Тя подчерта, че настоящата дългова криза трябва "да ни подтикне да отидем дори още по-далеч, отколкото предложенията на Комисията за икономическото управление", като ЕП трябва да има надзорна роля в процеса.

Добре защитена Еврозона

Георге Сабин Кутас (С&Д, Румъния) призова за "постоянен механизъм за защита на Еврозоната от спекулативни атаки", който да бъде управляван от ЕЦБ, като същевременно би могло да се мисли за създаване на Европейска агенция за кредитен рейтинг. Според него е необходимо създаването на работни места да се прибави към фискалната консолидация като параметър за политически решения, за да не се възпрепятства потенциалът за дългосрочно възстановяване поради строгите мерки за икономии.

ЕП ще гласува във вторник резолюция относно дейността на ЕЦБ през 2009 г.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.